Ήπια πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 11:03
UPD:11:04
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ήπια πτωτικά εκκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών αλλά και να ανησυχούν για την κατάσταση των διεθνών αγορών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.01), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,77% στις 572,68 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,13% στις 158,12 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,37 εκατ. ευρώ, με 10 μετοχές να ενισχύονται, 21 να υποχωρούν και έξι να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 2% στις 33,13 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στο 1,60% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 4,85% , η Alpha Bank στο 1,53% και η Eurobank στο 1,03%.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Coca-Cola HBC και Viohalco, ενώ στο 1,90% διαμορφώνεται η πτώση για τα ΕΛΠΕ. Πτωτικά άνω του 1,50% κινούνται και οι μετοχές των Aegean και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 1% σημειώνουν οι Folli-Follie, Grivalia Properties και Τέρνα Ενεργειακή.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στην επίτευξη συμφωνίας με το ΔΝΤ επικεντρώνονται οι προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων, λίγο πριν από την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την τελική φάση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σήμερα συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup για συντονισμό των ενεργειών και ενημέρωση των κρατών μελών από τους θεσμούς.

Την ίδια ώρα, πρόβα τζενεράλε, ενδεικτική του σχεδιασμού που έχει γίνει για το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή που στο κέντρο της Αθήνας θα ξεκινά σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ για να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με το σκεπτικό ότι «φρενάρει» την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, οι Κινέζοι πιστοί στο σχέδιο που έχουν εκπονήσει θα ανεβάζουν την αυλαία στις υπηρεσίες των επισκευών πλοίων, με το πλωτό εργοστάσιο κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών «Castoro Sei» να δένει στο Πέραμα.

Παράλληλα, προγραμματισμένες επενδύσεις 1,7  δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια έχουν δρομολογήσει οι επιχειρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας, ενώ την περίοδο 2007 – 2014, οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Αθανάσιο Κεφάλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο κλάδος, παρά την επταετή κρίση, παραμένει αλώβητος και έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μιας και συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις.

Σε αρνητικό έδαφος αναμένεται να παραμείνει και τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επίκειται να διαμορφωθεί στο -0,1% έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο. Στα επιμέρους στοιχεία, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος αναμένεται να επιτευχθεί στον κλάδο των υπηρεσιών (1,3%), των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (0,7%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (0,5%).

«Όριο μας η συμφωνία, τίποτα περισσότερο», ανέφερε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ, ενώ χαρακτήρισε «παράγοντα επιβράδυνσης» την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών. Όπως σημείωσε, είναι επιλογή της κυβέρνησης να παρθούν τώρα τα σημαντικότερα μέτρα, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι «εμπροσθοβαρές». «Αν κλείσουμε την αξιολόγηση εντός του Απριλίου, τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα», συμπλήρωσε. Διευκρίνιεσε επιπλέον ότι η Αθήνα δεν έχει λόγο να καθυστερεί τα μέτρα.

Συνάντηση τέλος, με τους Προέδρους των δέκα περιφερειακών Οργανισμών Λιμένων και τους δημάρχους των αντίστοιχων περιοχών και εκπροσώπους τους είχε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.  Όπως έγινε γνωστό από το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δήμων και των Οργανισμών Λιμένων σχετικά με το θέμα των χερσαίων ζωνών των λιμανιών και των διεκδικήσεων των δημοτικών αρχών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα