Στα ύψη η μετοχή της Cnooc

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 09:46

Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα η μετοχή της κινεζικής Cnooc στον απόηχο της είδησης ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για την εξαγορά της αμερικανικής.

Η μετοχική τιμή της κινεζικής εταιρείας Κονγκ έφθασε να ενισχύεται έως και 5,5% ανερχόμενη στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Ως γνωστόν, η Cnooc ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει την προσφορά ύψους 18,5 δισ. δολαρίων για την μετρητοίς εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Unocal Corp., εν όψει των μεγάλων πολιτικών πιέσεων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Unocal με την αμερικανική Chevron Corp.

H προσφορά εκ μέρους της Cnooc είχε γίνει στις 22 Ιουνίου, ξεπερνώντας την προσφορά που είχε υποβάλει η Chevron, με μετοχές και μετρητά, ωστόσο από τη στιγμή εκείνη αντιμετώπισε σωρεία πιέσεων. Σημειώνεται ότι η Cnooc τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Πεκίνου.

Ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας Φου Τσενγκιού, που ήταν ο βασικός μοχλός της όλης προσφοράς από την Cnooc, τελικά έδειξε να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των πολιτικών του συμβούλων, οι οποίοι τον είχαν προειδοποιήσει για τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα συναντούσε αυτή η προσφορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα