ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤ'ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 4.1.4.4. ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Χ.Α.

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 18:19
UPD:23:53

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της Eτήσιας Oικονομικής Έκθεσης της χρήσης 1.1.2015 – 31.12.2015 της ΒΑΡΑΓΚΗΣ Α.Β.Ε.Π.Ε. (η "Εταιρία") καθώς και κατ΄ εφαρμογή της παρ. 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χ.Α., γνωστοποιείται προς το επενδυτικό κοινό ότι:

 

Α) Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 7ης Απριλίου 2015 αποφασίστηκε σε εφαρμογή του άρθρου 3.1.2.5 του Κανονισμού του Χ.Α. η μεταφορά των μετοχών της Εταιρίας στην κατηγορία Προς Διαγραφή από την κατηγορία Επιτήρησης, καθώς πληρούσε το κριτήριο των χαμηλών εσόδων (μικρότερα των 2 εκατ. Ευρώ). Σημειώνεται ότι κατά την από 9 Απριλίου 2010 συνεδρίαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε αποφασιστεί η μεταφορά της Εταιρίας στην Κατηγορία Επιτήρησης κατ΄ εφαρμογή του Κανονισμού του Χ.Α. (ενότητα 3.1.2.5, κριτήριο (1) β) δεδομένου ότι οι ζημίες της χρήσης 1.1.2009 έως 31.12.2009 ήταν μεγαλύτερες από το 30% της καθαρής θέσης της Εταιρίας.

 

Β) Η Διοίκηση της Εταιρίας έχει προβεί στις απαραίτητες κινήσεις υποδομής και εκτιμά ότι βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, βασιζόμενη εξ ολοκλήρου στην υλοποίηση έργων στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση ευκαιριών στις χώρες του Αραβικού κόσμου μέσω των δύο θυγατρικών της Εταιρίας στα Η.Α.Ε. και στο Κατάρ, σε συνέχεια της επιτυχημένης υλοποίησης έργων ιδιαίτερης προβολής στην περιοχή αυτή. Η δραστηριότητα αυτή αφορά κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και τη μελέτη και παράγωγη εξαρτημάτων/προϊόντων υψηλής προστιθεμένης αξίας για την εν λόγω αγορά, με πλήρη χρήση του εργοστασίου στο Σχηματάρι για την υλοποίησή τους.

 

Επιπλέον ο αυστηρός έλεγχος κατά το 2015 τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων δαπανών θα συνεχιστεί και το 2016, ενώ παράλληλα η Εταιρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να προσαρμόσει την παραγωγική της βάση με σκοπό το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

 

Οι προαναφερόμενες ενέργειες αρχίζουν να αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2015 όπου:

-        To 85% των πωλήσεων του Ομίλου για τη χρήση του 2015 προέρχονται από έργα ειδικής κατασκευής στο εξωτερικό σε σύγκριση με το 2014 που ήταν χαμηλότερο του 5%.

-        Θετικό μικτό περιθώριο κέρδους ύψους περίπου 37% για τα έργα του εξωτερικού έναντι 12,5% στις πωλήσεις εσωτερικού.

-        Τα Κέρδη προ φόρων,  χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων εξαιρουμένων λοιπών εξόδων από τη δραστηριότητα του εξωτερικού που ανήλθε σε €598 χιλ συνέβαλλαν ώστε το αντίστοιχο κονδύλι του Ομίλου να καταστεί θετικό στο ποσό των €9,6 χιλ.

 

Για το 2016 η Διοίκηση εκτιμά ότι η δραστηριότητα του Ομίλου στο εξωτερικό θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα υλοποιηθούν τουλάχιστον ήδη αναληφθέντα έργα συνολικής αξίας περίπου 5 εκατ. Ευρώ.  Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων και μελλοντικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό η VARANGIS έχει οργανώσει μία αλυσίδα καινοτομίας που αποτελείται από ειδικά τμήματα μελέτης, σχεδιασμού, κατασκευής πρωτοτύπων μοντέλων και εφαρμοσμένης έρευνας στην Αθήνα, στο Σχηματάρι και από το εργοστάσιο ξυλουργικής, που χρησιμοποιεί κατ' αποκλειστικότητα η VARANGIS στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Tamkin Industries LLC), για την υλοποίηση, με ανταγωνιστικό κόστος, έργων στην Μέση Ανατολή.


Βάσει των παραπάνω η Διοίκηση εκτιμά ότι η δραστηριότητα του Ομίλου στο εξωτερικό θα αποτελεί το βασικό πυλώνα ανάκαμψης του Ομίλου και θα οδηγήσει τον Όμιλο να εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές του υποχρεώσεις που έχουν σωρευθεί από το παρελθόν.

 

Επίσης, σύμφωνα και με προηγούμενες ανακοινώσεις της, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της Εταιρίας έχουν ληφθεί αμετάκλητες δεσμεύσεις από συγγενείς εταιρίες ελεγχόμενες από τον βασικό μέτοχο, καθώς και δεσμεύσεις από το τραπεζικό ίδρυμα - βασικό ομολογιούχο της Εταιρίας για τις ακόλουθες κινήσεις:

-        Την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της Εταιρίας προς τις εταιρείες «Θεμιστοκλής Βαράγκης Μελέται – Κατασκευαί- Ανοικοδομήσεις Α.Ε», «Θήτα –Δέλτα Ανοικοδομήσεις Α.Ε» και προς τον Δημήτριο Βαράγκη συνολικού ύψους €3,4 εκ με την έκδοση κοινών μετοχών της Εταιρίας σε μελλοντική και άμεση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

-        Τη χρηματοδότηση από το τραπεζικό ίδρυμα - βασικό ομολογιούχο της Εταιρίας προς τις εταιρείες «Θεμιστοκλής Βαράγκης Μελέται – Κατασκευαί- Ανοικοδομήσεις Α.Ε» και «Θήτα –Δέλτα Ανοικοδομήσεις Α.Ε» με ποσό ύψους €4εκ με σκοπό να συμμετέχουν οι εταιρείες αυτές, με το σύνολο του ποσού αυτού, σε μελλοντική και άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας

-        Τη δέσμευση της Εταιρίας για την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων προς το τραπεζικό ίδρυμα - βασικό ομολογιούχο με ποσό ύψους €4εκ κατόπιν ολοκλήρωσης της προαναφερόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Η υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του 2016 κατόπιν ολοκλήρωσης τυπικών διαδικασιών έγκρισης διοικητικής και νομικής φύσεως.

 

Λαμβάνοντας εύλογα υπόψη τα προαναφερόμενα άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, εμπορική στρατηγική με επικέντρωση στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη συνεχή στήριξη των δανειστών της και του βασικού της μετόχου, η Διοίκηση συνεχίζει την προσπάθειά της κι αναμένει βελτίωση των μεγεθών της Εταιρίας εντός του 2016.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΒΑΡΓ



Σχολιασμένα