Έρχονται επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ στον κλάδο της εξορυκτικής βιομηχανίας

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 13:05
UPD:13:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Tης Λέττας Καλαμαρά

Προγραμματισμένες επενδύσεις 1,7  δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια έχουν δρομολογήσει οι επιχειρήσεις της εξορυκτικής βιομηχανίας, ενώ την περίοδο 2007 – 2014, οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Αθανάσιο Κεφάλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο κλάδος, παρά την επταετή κρίση, παραμένει αλώβητος και έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μιας και συνεχίζει να προσελκύει επενδύσεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον ΣΜΕ, η εξειδίκευση και η υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών αποτελεί σημαντικό βήμα για την πληρέστερη αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Η συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ ανέρχεται στα 6,2 δισ. ευρώ και σε όρους απασχόλησης, η επίδραση της αντιστοιχεί στο 3,4% της εγχώριας απασχόλησης.

Στα βασικά προβλήματα του κλάδου, περιλαμβάνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης των δραστηριοτήτων, οι οποίες απαιτούν το λιγότερο τρία χρόνια για να εκδοθούν, η ασφάλεια δικαίου και οι δυσκολίες στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΕ, αυτά τα προβλήματα αποτρέπουν τους επενδυτές, γεγονός που τέθηκε υπόψη του αρμόδιου υπουργού, Παναγιώτη Σκουρλέτη, σε συνάντηση που είχαν πριν από ένα μήνα περίπου.

Επιχειρηματίες του χώρου επισημαίνουν ότι μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης, το country risk που δυσχεραίνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Η εξωστρέφεια της εξορυκτικής βιομηχανίας

Η εγχώρια εξορυκτική βιομηχανία παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια, η οποία δεν περιορίζεται στο υψηλό ποσοστό της παραγωγής με προορισμό τις διεθνείς αγορές. Η διεθνοποίηση του κλάδου της εξορυκτικής βιομηχανίας αναδεικνύεται και μέσω της ένταξης εγχώριων επιχειρήσεων σε πολυεθνικούς ομίλους, αλλά και με τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων (joint ventures), με πολλά σημεία εξόρυξης στο εξωτερικό και με δίκτυα εξαγωγών σε πολλούς προορισμούς.

Σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων της εξορυκτικής βιομηχανίας προέρχεται από πωλήσεις στις διεθνείς αγορές. Η αξία των εξαγωγών πλησίασε το 1,1 δισ. ευρώ το 2013, ξεπερνώντας το 50% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου, με ενδείξεις για αύξηση το 2014 κατά περίπου 8%. Η εξωστρέφεια είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε προϊόντα όπως τα μάρμαρα, τα βιομηχανικά ορυκτά και τα μέταλλα, όπου η αξία των εξαγωγών ξεπερνά διαχρονικά το 70% της αξίας των πωλήσεων.

Σε επίπεδο προϊόντων, περίπου το 1/5 της συνολικής αξίας των εξαγωγών καταλαμβάνουν το κάθε ένα από τα 3 προϊόντα με υψηλότερο μερίδιο στις εξαγωγές (το τσιμέντο, το αλουμίνιο και το νικέλιο). Τα μάρμαρα και η αλουμίνα ακολουθούν με μερίδιο περίπου 10% αμφότερα, ενώ σημαντική συνεισφορά έχουν και τα παραγόμενα προϊόντα από λευκόλιθο (πυρίμαχες μάζες, δίπυρος μαγνησία και καυστική μαγνησία).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα