Προς διεπαγγελματική οργάνωση παραγωγών θερμοκηπιακών προϊόντων

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 14:44

Υπό την Προεδρία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη της θερμοκηπιακής γεωργίας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων τόσο από χώρες της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην διάθεση της εγχώριας παραγωγής.

Οσον αφορά το κόστος παραγωγής αναλύθηκε διεξοδικά η δυνατότητα προμήθειας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλων εφοδίων σε χαμηλές τιμές από την Συνεταιριστική Εταιρεία Εφοδίων Α.Ε. της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπιακών μονάδων, η χώρα μας έχει ζητήσει έγκριση από την Ε.Ε. για την ένταξη των μονάδων αυτών στον αναπτυξιακό νόμο και την επιδότηση τους. Επίσης έχουν προκηρυχθεί προγράμματα σχεδίων βελτίωσης που καλύπτουν όλη την Ελλάδα, και των οποίων τις διαδικασίες έχουμε απλοποιήσει.

Για τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων, προωθείται η στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας μέσω του προγράμματος του μέτρου 4.3 για την προώθηση των εξαγωγών καθώς επίσης και η προβολή και τυποποίηση των προϊόντων αυτών.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγών Μακεδονίας και Θράκης έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την Δημιουργία Ανθαγοράς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε:

1. Σύσταση διυπουργικού οργάνου για την εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

2. Μείωση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50% για όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

3. Σύσταση ειδικής ομάδας η οποία θα διερευνήσει τις μεθόδους καλλιέργειας, τις συνθήκες παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας των θερμοκηπιακών προϊόντων άλλων ανταγωνιστριών χωρών και

4. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο της θερμοκηπιακής Γεωργίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα