Nέο ρεκόρ ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, στις 2 το μεσημέρι έφτασε στα 9.665 μεγαβάτ (έναντι 9.510 χθες), ενώ οι περικοπές σε ορυχεία της ΔEH και αρδευτικά συστήματα σταμάτησαν γύρω στη 1 το μεσημέρι, καθώς οι υπεύθυνοι της ΔEH και του Διαχειριστή του Συστήματος διαπίστωσαν ότι το σύστημα άντεχε και υψηλότερα φορτία από τα χθεσινά.
Aπό τα ξημερώματα αποκαταστάθηκαν οι βλάβες σε όλες τις μονάδες παραγωγής ρεύματος (Mεγαλόπολη και Kαρδιά), ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές ρεύματος από Iταλία και βόρεια σύνορα, συνολικά 1.100 μεγαβάτ.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας την οποία όρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επάρκειας ισχύος κατά το 2005, ευχαρίστησε με σημερινές δηλώσεις του τις ηγεσίες και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ της ΡΑΕ και τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και τους μεγάλους πελάτες Μέσης και Υψηλής Τάσης, που ανταποκρίθηκαν στην απάφαση για την περικοπή της ισχύος αιχμής.
Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός αλλά το σύστημα παραμένει σε εγρήγορση για όλο τον Αύγουστο, και επαναλαμβάνει την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι).
Από τα στοιχεία που έθεσε ο ΔΕΣΜΗΕ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκύπτουν τα εξής:
- Η απόφαση για περικοπή της ισχύος αιχμής από τους μεγάλους καταναλωτές ενεργοποιήθηκε έξι ημέρες του Ιουλίου κατά τις οποίες οι προβλέψεις της ΕΜΥ έδιναν υψηλές θερμοκρασίες
- Ολες αυτές τις έξι ημέρες, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς και η ζήτηση αιχμής (μετά τις περικοπές) ξεπέρασε τα 9.000 MW και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 9.160 MW (από 9.030 - 9.315 MW). Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της 12ης Ιουλίου 2004 (όταν έγινε το μπλακ - άουτ) η ζήτηση υπερέβη τα 9.100 MW μόνο για τρεις ώρες. Παράλληλα, για όλο το έτος 2004 η ζήτηση υπερέβη τα 9.000 MW μόνο για έξι ώρες.
- Οι μεγάλοι πελάτες Μέσης και Υψηλής Τάσης που συνήψαν συμβόλαια για την περικοπή της αιχμής με βάση την σχετική υπουργική απόφαση, περιέκοπταν περί τα 140-160 MW όταν τους εζητείτο. Υπολογίζεται ότι οι υπόλοιποι υπόχρεοι πελάτες περιέκοψαν συνολικά 40-50 MW.
- Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, δύο φορές έγινε περικοπή εσωτερικών καταναλώσεων της ΔΕΗ (ορυχεία) κατά 10MW και 80ΜW.
- Αναλόγως, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου τρεις φορές περιορίστηκε η ζήτηση μη κρίσιμων αρδευτικών φορτίων κατά 10MW (στην Πελοπόννησο), 80MW (στην Πελοπόννησο και τη Βοιωτία) και 180ΜW (σε όλη την Ελλάδα).