Κοντά στο 1,5% τα κέρδη στις ευρωαγορές

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 19:03
UPD:19:08
REUTERS/STAFF

Φωτογραφία αρχείου.

Σημαντικά κέρδη κοντά στο 1,5% εμφάνισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση τόσο από τη χθεσινή ομιλία της Τζάνετ Γέλεν στη Νομισματική Επιτροπή του Κογκρέσου, όσο και από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 6.207 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 1,73% στις 10.059 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,79% στις 4.445 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 1,29% στις 341,14 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των BP και Royal Dutch Shell ενισχύθηκαν σημαντικά άνω του 3% ενώ η μετοχή της Metro εκτινάχθηκε στο +11,9% λόγω της πιθανής διάσπασης των δραστηριοτήτων της. Κέρδη της τάξης του 4,5% εμφάνισε και η Carrefour στον απόηχο της αύξησης του μερίδίου της Península Participações Ltda στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας.

Χθες το βράδυ, η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι αρκετά προσεκτική στο χρονοδιάγραμμα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές έναντι του Δεκεμβρίου, όταν και λήφθηκε η απόφαση αύξησης των επιτοκίων. Προειδοποίησε δε, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει και φέτος σε υποτονικά επίπεδα, μακριά από τον στόχο της Fed.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει σημαντικά, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,68% στα 38,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,64% στα 39,78 δολάρια.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 1,31% στις 16.879 μονάδες, ενώ αντίθετα, ο κορεάτικος Kospi ενισχύθηκε κατά 0,36% στις 2.002 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,12% στις 5.010 μονάδες.

Στην  Κίνα,  το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε άνοδο κατά 2,16% στις 2.983 μονάδες και το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 2,87% στις 504 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ ενισχύθηκε κατά 1,66% στις 20.705 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), επικαλούμενος το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε στο 1,5% από 1,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2016. Παράλληλα, αναθεώρησε στο 0,4% από 1,1% προηγουμένως, την εκτίμηση για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.

Aιτιολογώντας την απόφασή του, ο αμερικανικός οίκος εξήγησε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης τροφοδοτείται αποκλειστικά από την καταναλωτική ζήτηση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες, δεδομένου του φόβου για επιβράδυνση τόσο στις αναδυόμενες αγορές, όσο και στις  ΗΠΑ.  Όσον αφορά τον πληθωρισμό, διαπίστωσε ότι τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ έχουν μηδενική επίπτωση στην πορεία των τιμών, λόγω τόσο των αντικειμενικών δυσκολιών (χαμηλές τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων), όσο και της ελλιπούς προόδου στην υλοποίηση των διαρρθωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, την περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας έως τον Ιουνίο ανακοίνωσε η Boeing  Co., επιχειρώντας να περικόψει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας. Η υλοποίηση των περικοπών έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης παραγωγής για τη Boeing, η οποία καλείται να αντεπεξέλθει σε παραγγελίες - ρεκόρ. Οι περικοπές θα περιορίσουν το εργατικό δυναμικό της Boeing κατά 2,8%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προβεί ήδη στην περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας, στις αρχές του έτους.

Από την πλευρά του, τη διαβεβαίωση ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν σε παράλογα επίπεδα έδωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στο «Politico», ο Ευρωπαίος τραπεζίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος.

«Έχουμε μία ευρεία γκάμα επιλογών και είμαστε διατεθειμένοι να δράσουμε εκ νέου, εάν η κατάσταση το απαιτήσει» δήλωσε ο Κερέ, εξαίροντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ. Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, παρατήρησε ότι, το τελευταίο διάστημα, η κερδοφορία τους έχει βελτιωθεί, καθώς η πιστωτική ζήτηση έχει αυξηθεί και οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν «χαλαρώσει».

Την ίδια στιγμή, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 103 μονάδες έναντι 103,9 μονάδων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 103,8 μονάδες.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε στις -9,7 μονάδες έναντι -8,8 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ η εμπιστοσύνη στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 9,6 μονάδες από 10,8 μονάδες προηγουμένως. Πτώση εμφάνισε τόσο η κατασκευαστική, όσο και η βιομηχανική εμπιστοσύνη. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Κομισιόν διεξήχθη πριν τις 22 Μαρτίου, όταν και πραγματοποιήθηκε το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Τέλος, το ενδεχόμενο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, μέσω της διάσπασή της, εξετάζει η εταιρεία λιανικών πωλήσεων Metro AG. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο διάσπασή της σε δύο διαφορετικές εταιρείες, με την πρώτη να δραστηριοποιείται στον κλάδο της χονδρικής και των τροφίμων και τη δεύτερη στον κλάδο των ηλεκτρονικών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Metro προς το παρόν, δεν έχει λάβει καμία απόφαση, καθώς η διαδικασία αποτίμησης και εξέτασης των διαθέσιμων επιλογών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Εφόσον το υπό εξέταση σχέδιο τελεσφορήσει, τότε θα πρέπει να λάβει και τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της εταιρείας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα