Αγορές: Το παζλ της μεταβλητότητας έχει πολλά κομμάτια

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 12:59
UPD:13:00
REUTERS/LUCAS JACKSON

του Bαγγέλη Λαμπρόπουλου*

Αστάθεια στις αγορές λόγω ισχυρής μεταβλητότητας σε πολιτικό κυρίως επίπεδο βλέπουν οι θεσμικοί παράγοντες των αγορών για το επόμενο διάστημα, καθώς ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ καθοριστικών παραγόντων παραμένει ισχυρό και υπαρκτό.

Η Βοfa ανησυχεί για το πώς η νομισματική πολιτική της FED θα μπορούσε να επηρεάσει τις μετοχές, καθώς αν και ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 10% από τα μέσα Φεβρουαρίου, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι αυτή η άνοδος είναι επισφαλής και πραγματοποιείται σε ασταθές έδαφος.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, με το δολάριο να ισχυροποιείται, ενώ τα προϊόντα του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου, δεν προσφέρουν επιτόκια και απόδοση εκτός από την τυχόν υπεραξία τους.
HEKTαπό την πλευρά της εστιάζει στα προβλήματα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, επικαλούμενη τη χαμηλή εσωτερική ζήτηση και την αδυναμία των αναδυόμενων αγορών. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά οι προαναφερθέντες λόγοι θα καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Αναφορικά με την πορεία των μετοχών και την τάση κυρίως στις αμερικανικές αγορές, χαρακτηριστική είναι η άποψη της UBS για τον S&P 500: Το τμήμα τεχνικής ανάλυσης της UBS, το οποίο έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό στο timing τους τελευταίους μήνες, προειδοποιεί τους επενδυτές για επικείμενη αλλαγή στον S&P 500 και τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα για αποκόμιση κερδών.

Ο Γ. Παπαμαρκάκης ωστόσο της Northern Asset Management θεωρεί ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται από πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική. Ο μόνος κίνδυνος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, είναι το προσεχές δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία που θα κρίνει το μέλλον της εντός της ΕΕ, καθώς και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ενδεχόμενη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη, δεδομένου ότι θα προκαλέσει αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος και από άλλα κράτη μέλη, οδηγώντας αναμφίβολα στην αναδιαπραγμάτευση ορισμένων θεμελιωδών αρχών και την αποσταθεροποίηση της εύθραυστης πολιτικής και οικονομικής ισορροπίας, συμπληρώνει.

Πάντως στο παζλ του πολυσύνθετου οικονομικού τοπίου, δύο κομμάτια δείχνουν να απασχολούν ολοένα και περισσότερους αναλυτές: Η περίπτωση της Βραζιλίας που αποτελεί σημαντικό παίκτη στον αναδυόμενο κόσμο με αρνητικό πρόσημο και η περίπτωση της διπλανής Αργεντινής που επέστρεψε στη διεθνή σκηνή μετά από χρόνια απομόνωσης στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής υπό τις κυβερνήσεις του Νέστορ και της Κριστίνα Κίρχνερ. Μια επιστροφή με σφραγίδα …Ομπάμα.

*Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της ΛΕΩΝ ΔΕΠΟΛΑΣ ΑΧΕΠΕΥ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα