Συγκρατημένες κινήσεις

Σε αναζήτηση κατευθύνσεων οι αγορές
Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:09:01

ΩΣ ΜΙΑ συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες κατευθύνσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η χθεσινή στη Wall Street, η οποία κατάφερε να αποδεσμευθεί -έστω και πρόσκαιρα- από τη βαριά σκιά του πετρελαίου. Η αποκλιμάκωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ -της μεγαλύτερης καταναλώτριας χώρας- αντιστάθμισε τον αρνητικό αντίκτυπο από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η Time Warner και συγκρατώντας Dow Jones και Nasdaq σχεδόν αμετάβλητους.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.697,59 μονάδες αυξημένος κατά 0,13% και ο Nasdaq στις 2.216,81 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,06%.

Το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες και είχε ωθήσει στα ύψη τις ευρωπαϊκές μετοχές αντιστράφηκε χθες, εξαιτίας της αύξησης των πετρελαϊκών τιμών και την ανακοίνωση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Παρ' όλα αυτά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas-Salomon, μετά τη συμφωνία -ύψους 3,1 δισ. ευρώ- για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της στις ΗΠΑ, Reebok.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή του τραπεζικού ομίλου Credit Suisse, καθώς οι έκτακτες δαπάνες για την κάλυψη νομικών υποχρεώσεων συνέβαλαν στη μείωση της κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, η ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού» επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το πετρέλαιο σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ρεκόρ, αγγίζοντας τα 62,47 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια όμως υποχώρησε, μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια των επτά προηγουμένων συνεδριάσεων ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst κατάφερε να ενισχυθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 14%. Η χθεσινή ημέρα όμως αποτελεί εξαίρεση, καθώς ο δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες 0,2%, κλείνοντας στις 1.187 μονάδες και έχοντας απομακρυνθεί από το ρεκόρ τριετίας που σημείωσε στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στην αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατάφερε ενδοσυνεδριακά να «σπάσει» το φράγμα των 12.000 μονάδων -για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2004. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έκλεισε στις 11.981 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα