Κλίμα ευφορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 11:04
UPD:11:08
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Έντονα ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να δίνει τον ρυθμό, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη προς το τεχνικό όριο των 580 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.03), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,12% στις 579,66 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 3,08% στις 161,37 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 16,21 εκατ. ευρώ, με 38 μετοχές να ενισχύονται, επτά να υποχωρούν και 12 να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 4,90% στις 34,27 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 3,73% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 10,78% , η Alpha Bank στο 3,23% και η Eurobank στο 3,13%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Tέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτορα κινούνται ανοδικά, άνω του 3% ενώ εκ του σύνεγγυς ακολουθεί και η μετοχή της Aegean. Παράλληλα, ο Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 1,80% , η Coca – Cola κατά 1,42% και η ΔΕΗ κατά 1%.

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσς, «μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν λόγω της καλής πορείας των εσόδων», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Απολογισμού. Τα στοιχεία στα οποία βάσισε τις εκτιμήσεις του είναι το «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από πλευράς εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2016 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% το 2015, αντί για προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 0,6%. Τον Ιανουάριο του 2016 τα πρόσθετα έσοδα και οι λιγότερες δαπάνες ανήλθαν σε 882 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Την ίδια ώρα, από την 1η Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ,  που προβλέπει για διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις. Το νέο πρόγραμμα εγκρίθηκε την Τρίτη από το δ.σ. της επιχείρησης. Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται λόγος για ένα «ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα» ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Τονίζεται επίσης ότι η ΔΕΗ αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της, «επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τον κοινωνικό της χαρακτήρα και τον αναπτυξιακό της ρόλο».

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε στην άτυπη σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του  Ν. 3723/2008, αρθρο 7, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. 

Από την πλευρά τους, σημαντική μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων περιορίστηκε στα 121,68 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 13,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.

Τέλος, την στήριξη της σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, εξέφρασε η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ). Ευελπιστώντας να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης της επιχειρηματικότητας, η ΕΤΕ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης των επενδύσεων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο προϊόν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα