Market beat: Η επαναπροσέγγιση πρόσφατης οροφής δοκιμάζει το επενδυτικό φρόνημα

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 09:41
UPD:09:41
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μπορεί να φαίνεται ότι οι ξένοι θεσμικοί στο ΧΑ κινούνται με τη βοήθεια των εκτιμήσεων βάσει τεχνικής ανάλυσης αλλά η στήλη εκτιμά πως κάτι παραπάνω μπορεί να υπάρχει στο νου τους εκτός της στατιστικής προϊστορίας. Η στατιστική ανάλυση ωστόσο ειδοποιεί ότι το ανοδικό σερί των 4 συνόδων επανέφερε τους ΓΔ και 25άρη κοντά στα επίπεδα που αποτελούν υψηλά, για περίοδο πάνω από δυο μήνες, και είναι από τις 15 Μαρτίου οι 581,5 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 160 για το δείκτη των παραγώγων. Με δεκαέξι μονάδες απόσταση από την οροφή διμήνου ο μέσος όρος και 3,5 για τον 25άρη είναι σαφές πως μια άνοδος της τάξης του +2% εκεί τους πηγαίνει. Το ερώτημα δε είναι αν οι τιμές, μετά από μια ακόμα ανοδική ώθηση θα χτυπήσουν στην αντίσταση και θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα ή θα συνεχίσουν προς επίπεδα που αποτελούν αντίσταση βάσει κινήσεων σε βαθύτερο παρελθόν. Ο όρος momentum ή ορμή, χρησιμοποιείται για να τονιστεί πως εκτός των μεταβολών των τιμών η αγορά λαμβάνει υπόψη και το ύψος των όγκων που συμβάλουν στην εγγραφή αυτών των μεταβολών. Το ανοδικό λοιπόν momentum είναι ανοδικό αλλά δεν είναι ισχυρό.

Οι θεσμικοί λες και γνώριζαν την ευεργετική επίδραση που συνήθως έχουν οι εμφανίσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν στη νομισματική επιτροπή του Κογκρέσου, αγνόησαν χθες τις επιφυλάξεις και την αμφιταλάντευση των θεσμικών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Έτσι έδωσαν ικανά κέρδη στους περισσότερους κλαδικούς δείκτες σε άνοδο με οδηγό τις Τράπεζες.  Όταν οι τράπεζες παίρνουν θέση στο τιμόνι μιας ανόδου και τα κλαδικά κέρδη γρήγορα ξεπερνούν το 4%, δεν μπορεί παρά να αποδώσουμε την άνοδο σε αισιόδοξες προσδοκίες αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Θυμίζουμε ότι οι αγοραίοι αναλυτές, στην πτώση τους, απέδιδαν συντονισμένα τις πιέσεις στην εικόνα της σχέσης με τους πιστωτές.

Με στήριξη στην στατιστική προϊστορία μόνο, κατά την εκτίμησή μας φαινομενικά, οι θεσμικοί έδωσαν στις τράπεζες κέρδη που δεν συνάδουν με τις προ ολίγου έντονες ανησυχίες τους, αναφορικά με την τύχη των «κόκκινων δανείων» και την εικόνα των τραπεζικών ισολογισμών. Θεωρούμε αρκετά πιθανό να υπάρχει έντονη… «επιχειρηματική κατασκοπεία» που έφερε ως αποτέλεσμα κάτι, που όταν ανακοινωθεί, θα δικαιώσει τους αγοραστές της βουβής περιόδου, όπως αυτή που διανύουμε τούτες τις μέρες. Στο δεύτερο μέρος πιέσεις ασκήθηκαν στον ΟΤΕ και στις εταιρίες Υγείας και Χημικών που δεν επιβάρυναν τον 25άρη, αφού οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη πάνω από +7% μισή ώρα πριν το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η προετοιμασία για τον κρίσιμο Απρίλιο συνεχίζεται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με ανακούφιση υποδείχθηκαν την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καταφέρνοντας να διαγράψουν τις αρχικές απώλειες και να τερματίσουν στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016.,

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 17.633,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 1,67% στις 4.846,63 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,88% στις 2.055,01 μονάδες.

Ενώπιον της Νομισματικής Επιτροπής του Κογκρέσο, η επικεφαλής της Federal Reserve διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι αρκετά προσεκτική στο χρονοδιάγραμμα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα λάβει βεβιασμένες αποφάσεις. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοϊκές έναντι του Δεκεμβρίου, όταν και λήφθηκε η απόφαση αύξησης των επιτοκίων. Προειδοποίησε δε, ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει και φέτος σε υποτονικά επίπεδα, μακριά από τον στόχο της Fed.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 2,26% στα 38,50 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,33% στα 39,49 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την ανάπτυξη και παραγωγή 12 νέων υποβρυχίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων, ανέλαβε για λογαριασμό των ΗΠΑ η General Dynamics Corp. Βασικός προμηθευτής του προγράμματος υποβρυχίων θα είναι η Huntington Ingalls Industries Inc., η οποία θα επικουρεί το έργο της General Dynamics.

Το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατασκευή δύο υποβρυχίων κάθε χρόνο, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται το 2023. Τα νέα υποβρύχια θα αναβαθμίσουν τον αμερικανικό στόλο, αντικαθιστώντας τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Οχάιο.

Τέλος, στις 11 Απριλίου λήγει η προθεσμία της Yahoo για την υποβολή προσφορών σχετικά με την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της. Στο πακέτο, το οποίο τίθεται προς πώληση, περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες της Yahoo στο διαδίκτυο αλλά και διάφορα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία. Οι τελικές αποφάσεις της Yahoo αναμένεται να ληφθούν τους πρώτους μήνες του Καλοκαιριού. Μεταξύ των εταιρειών που επίκειται να υποβάλλουν πρόταση, ξεχωρίζουν οι Verizon Communications και Time Inc. 

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή της ομιλίας της Τζάνετ Γέλεν στη Νομισματική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,09% στις 6.101 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 9.886 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,74% στις 4.361 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 0,45% στις 336,61 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,20% και της Monte Dei Paschi κατά 5,66%. H Eni παράλληλα, διολίσθησε οριακά κατά 0,21% λόγω των δημοσιευμάτων περί πώλησης του 20% του αιγυπτιακού οικοπέδου φυσικού αερίου «Zohr». Στον αντίποδα, άνοδο κατά 1% εμφάνισε η μετοχή της NN Group.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3,25% στα 38,11 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,98% στα 39,07 δολάρια.

Η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν επρόκειτο να μιλήσει στη νομισματική επιτροπή του Κογκρέσου, παρουσιάζοντας ορισμένες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. Το τελευταία διάστημα, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η στιγμή της αύξησης των επιτοκίων στο 0,75% δεν θα καθυστερήσει πολύ.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διαπιστώνει η Bank of England, στην καθιερωμένη τριμηνιαία έκθεσή της για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά έναντι του Νοεμβρίου, λόγω των εξελίξεων τόσο σε διεθνές, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο.

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας χαρακτηρίζει το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit ως τον πλέον σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο. Στις αδύναμες προοπτικές συμβάλλει και η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η τραπεζική δανειοδότηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η συνολική πίστη προς τους κατοίκους της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι 2,6% τον Ιανουάριο του 2016.

Η δανειοδότηση των γενικών κυβερνήσεων ενισχύθηκε την ίδια ώρα, κατά 10,1%, ενώ η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο +1,2% έναντι +0,9% τον Ιανουάριο. Τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 1,6% από 1,4% τον Ιανουάριο. Τέλος, η δανειοδότηση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών ενισχύθηκε κατά 0,9%.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών για τον Μάρτιο, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία ανοδική με σχολαστικό χτίσιμο στα κέρδη των βασικών δεικτών, τη μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με μικρό σχετικά ανοδικό χάσμα και όρισαν στο πρώτο τέταρτο της ώρας το πρώτο μέγιστο μέρας. Ήταν για τον 25άρη οι 156,14 μονάδες και οι 565,82 για τον ΓΔ. Με πιέσεις που ξέσπασαν μετά τις 10:43 οι δείκτες υποχώρησαν ως το μισό της ανόδου που εμφάνισαν και από τις 11:14 ξεκίνησε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές. Αυτό έφερε στις 12:02 τα μέγιστα του πρώτου μέρους που ήταν  για τον 25άρη στις 156,71 μονάδες με μεταβολή τότε +2,62% και οι 566,34 για τον ΓΔ με αντίστοιχη μεταβολή +1,67%. Μετά πάλι οι  δείκτες πέρασαν σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε κέρδη της τάξης του +1,2% και δεν άλλαξαν πρόσημο μεταβολής ποτέ. Οι τιμές τους κινήθηκαν παράλληλα μετά τις 15:00 σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεταβολή +2% για τον 25άρη και κοντά στο +1,5% για τον ΓΔ.  Μετά οι εντολές αγοράς ανέβασαν τη ζήτηση πάνω από την προσφορά και στις 16:10 περίπου, ξεκίνησε μια οξεία άνοδος και ορίστηκαν τα μέγιστα μέρας που ήταν οι 157,12 από 152,95 την Πέμπτη 24/3 και για τον ΓΔ οι 568,50 από 557,73 μονάδες που ήταν ψηλότερα κατά πολύ από τους δείκτες στο κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας. Βάση για το κλίμα που επικράτησε ήταν οι τραπεζικές μετοχές. 

Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το ανοδικό αποτέλεσμα ούτε το αλλοίωσαν προς τα άνω. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες αλλά στην αντίπερα όχθη στο μεγαλύτερο διάστημα βρέθηκαν οι κάδοι που συνέβαλλαν ανοδικά περισσότερο στην σύνοδο της Πέμπτης, ήτοι των Προσωπικών Οικιακών ειδών και Τηλεπικοινωνίας.

Διεθνώς επικρατούσε μια μεταβαλλόμενη ατμόσφαιρα  από την επιστροφή των πιέσεων στο πετρέλαιο και το αδυνάτισμα του δολαρίου και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν από το πτωτικό άνοιγμα στις αγορές μετοχών της Wall Street, που υποχωρούσαν  υπολογίσιμα.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (4 από 11) έναντι των ανοδικών (18 από 13) με τρία (ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και ΟΛΠ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 10 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 41,3 από 36,4 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,5 από 17,3 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,22%, ο CAC είχε μεταβολή +0,41%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,54%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,19% και -0,33%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,73% και έφθασε στις 566,67 από 557,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 156,44 από 152,73 με μεταβολή +2,43%. Οι δημοπρασίες επέφεραν οριακή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα κάτω  και έτσι έκλεισαν πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +5,97% από +2,75%, Εμπορίου +2,90% από +1,85%, Ασφαλειών  +2,86% από 0,00%,  ο 25άρης +2,43% από +1,46%,

ο ΓΔ +1,73% από +1,04%, Κοινής Ωφέλειας +1,54% από -0,44%, Κατασκευές Υλικά +1,50% από +0,78%,  Ταξίδια Αναψυχή +1,31% από -0,13%, Πρώτων Υλών +1,20% από -1,42%, Ακίνητης Περιουσίας +1,00% από +1,38%, Τεχνολογίας +0,82% από +1,13%, Τροφίμων Ποτών +0,44% από -0,16%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,42% από -0,27%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,27% από +1,29%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,01% από +4,58%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Υγείας -0,74% από +3,84%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Πετρελαίου Αερίου -0,56% από -1,07%, Τηλεπικοινωνιών -0,13% από +2,92%, και ο FTSEM -0,05% από +1,85%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,268 από 36,443 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,248 από 4,383 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 35,954 από 31,302 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,608 από 0,533 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,125 από 41,441 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 67,958 από 54,994 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 64 από 48 των καθοδικών σε 41 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Μετά την τέταρτη στη σειρά ανοδική σύνοδο, οι επενδυτές που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η επένδυση σε μετοχικές αξίες, στην αγορά παραγώγων σταμάτησαν να εκφράζουν επίμονα την επιφύλαξή τους για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη μόνιμα θετικό πρόσημο μεταβολής και τελικά κέρδη πάνω από +2,4%. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα τιμών που ήταν δίπλα στο ελάχιστο μέρας στις 153,85 μονάδες. Το μέγιστο ορίστηκε στο δεύτερο μέρος στις 16:42 και ήταν οι 157,12 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ήταν αρκετά κοντά στο μέγιστο ήτοι στις 156,44 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,294 από 4,072 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 1892 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 157,00 μονάδες και κατώτερο στις 152,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 156,50 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 620 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο +2,43% και κλείσιμο στις 156,44 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 156,50 μονάδες με 9.860 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 156,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 1142. Η εξάτμιση των δυσοίωνων προσδοκιών είναι εμφανής, μετά το τέταρτο στη σειρά ανοδικό κλείσιμο του δείκτη των παραγώγων.

Η τεχνική ανάλυση κατά τη στήλη έδειχνε προς την ανοδική κατεύθυνση ως σήμερα ενώ μετά τα χθεσινά έχουμε επαναπροσέγγιση των πρόσφατων υψηλών για τον 25άρη και αξίζει να τα υπενθυμίσουμε. Η υψηλότερη εγγραφή του 25άρη από τις 18/1 ως σήμερα εμφανίστηκε στις 15 Μαρτίου και ήταν οι 160,05 μονάδες με κλείσιμο στις 159,01 μονάδες. Την επόμενη ο 25άρη έκλεισε στις 156,91 με μέγιστο στις 159,68 όταν χθες έφθασε στις 156,44 με μέγιστο στις 157,12 μονάδες. Άρα ως τώρα με χαμηλούς τζίρους ο 25άρης έπιασε τιμές που προεξοφλούν τη δοκιμή της σκληρότητας της οροφής στις 1259 ως 160 μονάδες αφού θέλει μόλις τρεις μονάδες ως τις 160. Αν αποδειχθεί αρκετά εύκολη η υπέρβαση των 160 μονάδων τότε σημαντική αντίσταση ο δείκτης συναντά στις 166 ως τις 171 μονάδες.

Πάντως το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά βελτιώθηκε μετά την εμφάνιση της   Janet Yellen της Federal Reserve η οποία τόνισε τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, και ως εκ τούτου την ανάγκη να προχωρήσει «με προσοχή» στη πολιτική σύσφιξης. Τα σχόλια της ήταν σε αντίθεση κάπως, με τις πρόσφατες παρατηρήσεις από άλλα μέλη της FOMC και είναι πιο σαφής σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου που ωθούν χαμηλότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλά με αυτά οι αγορές χρέους σαν ανταπόκριση των δηλώσεων Yellen συσπειρώθηκαν, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Η.Π.Α. να εμφανίζουν πτώση 7 μονάδων βάσης φθάνοντας σε ένα χαμηλό μήνα του 1,80%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να κλείσει την συμφωνία με τους Δανειστές και παράλληλα την αξιολόγηση θυμίζοντας πως το Eurogroup είναι στις 22 Απριλίου. Όλα δείχνουν πως οι φόροι θα είναι σε "περίοπτη θέση" και πάλι, για να κλείσουν το κενό, μιας και το ΔΝΤ αναζητά 3 με 3,5 δις για να συναινέσει αλλά και παράλληλα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Δυστυχώς το να κοπούν δαπάνες ούτε καν θέλει να το σκέφτεται το Κυβερνητικό επιτελείο, έστω και αν είναι κοινό μυστικό ότι οι φόροι θα επηρεάσουν τους πάντες, ενάντια στην όποια μελλοντική ανάπτυξη της Οικονομίας.

Παρόλα αυτά η Χώρα χρειάζεται μία σταθερότητα, αλλά και εμπιστοσύνη, για να αρχίσει να ισορροπεί η Οικονομία και να προσελκύσει νέες επενδύσεις, μιας και χωρίς αυτές η Ανάπτυξη είναι αδύνατον να κάνει την εμφάνισή της, τουλάχιστον με τον ρυθμό που την χρειαζόμαστε.

Η Αξιολόγηση είναι ο πρώτο βήμα, ενώ η σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα παίξει ρόλο στην συνέχεια.

Δυστυχώς όσο ο χαμένος χρόνος και η απραξία συνεχίζεται, το "sentiment" συνεχίζει να είναι πολύ άσχημο.

Συνεχίζουμε και πιστεύουμε πως το Συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα και θεωρούμε πως η ολοκλήρωση της λύσης του μπορεί να κάνει την διαφορά. Ο Τραπεζικός κλάδος αρχίζει και δείχνει μία συμπεριφορά πολύ πιο σταθερή από το προηγούμενο διάστημα χωρίς ακόμα να έχουμε λύση στο πρόβλημα των 'κόκκινων' δανείων, ενώ συνεχίζονται οι περικοπές με τις εθελούσιες εξόδους με σκοπό την μείωση κόστους. Ο μήνας Απρίλιος περιμένει νέα προς το τέλος του και το πιο πιθανό είναι η Αγορά να μην δει σημαντικές πτωτικές εξάρσεις μέχρι να δει τις εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Επιστρέφοντας εκ των αργιών, λόγω και του Πάσχα των Καθολικών και καθώς ο βαθμός δραστηριοποίησης των Ξένων διαχειριστών έχει δραστικά συρρικνωθεί, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι φανερό ότι όλα τα δρώμενα στην Ελληνική Οικονομία έχουν ελαχιστοποιηθεί. Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κατάλληλης μόχλευσης μέσω των Δεικτοβαρών μετοχών. Με στόχο την επάνοδο του Γενικού Δείκτη στις παρυφές των 600 μονάδων, επίπεδα τα οποία αποτέλεσαν ανυπέρβλητη να υπερπηδηθεί αντίσταση κατά την προηγούμενη προσέγγιση προ δύο περίπου εβδομάδων.

Ωστόσο, η μάλλον αθόρυβη ανοδική κίνηση λόγω της συναλλακτικής υποτονικότητας που έχει περισσότερο χαρακτηριστικά συσσώρευσης, συνδυάζεται με τη δημοσιοποίηση θετικών αποτελεσμάτων για αρκετές εταιρείες, για το 2015 και ενώ επίκειται η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες (μέχρι 31/3).

Απολογιστικά λοιπόν και για όσες έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους, παρατηρείται μικρή υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους, που δικαιολογείται από τη συντηρούμενη ύφεση, αλλά ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας τόσο σε επίπεδο οργανικών αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά φόρων.

Προκύπτει δηλαδή ότι η εφαρμοζόμενη στρατηγική εταιρικής αναδιάρθρωσης έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων εταιρειών, που εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης διατηρούν ικανοποιητικά αντανακλαστικά εφαρμόζοντας  τις κατάλληλες κατά περίπτωση ενέργειες.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η 22α Απριλίου, ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, συνιστά ημερομηνία - ορόσημο, καθώς τότε θα πρέπει να εγκριθεί η συμφωνία με τους Δανειστές. Εκτιμά δηλαδή ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς θα επιτευχθεί συμφωνία κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες και στους τρεις τομείς όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα "κόκκινα" δάνεια.

Η συντήρηση, πάντως, των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων στη περιοχή 8,7% - 8,8%, συνιστά ένδειξη ότι οι Αγορές δίνουν μάλλον θετική ψήφο εμπιστοσύνης για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές, που διεξάγεται με το Προσφυγικό ζήτημα να αποτελεί "ανοικτή πληγή" για την Ελληνική Οικονομία.

Την εκτίμηση αυτή υιοθετεί και η Ελληνική Κυβέρνηση, επιδιώκοντας να συμφωνηθούν ηπιότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να συνομολογήσει σε μια συμφωνία.

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού η ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Κούβα, μετά από 60 περίπου έτη. Είναι πλέον σαφές ότι η Αμερικανική πολιτική επιδιώκει με κάθε τρόπο, δια της διπλωματικής οδού, τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκαλούν γεωπολιτικές αναταραχές, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις συντήρησης των συνθηκών κανονικότητας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Περιβάλλον, βασικό προαπαιτούμενο για να μην υπάρξει μετάπτωση από την επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας προς την ύφεση.

Στο μεταξύ, τα λιμνάζοντα διαθέσιμα των Τραπεζών στην Ευρωζώνη ξεπέρασαν τα 600 δις ευρώ, καθώς η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης αδυνατεί να οδηγήσει τη ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Τετάρτη 30/3, καθώς οι αγορές μείωσαν τις προσδοκίες για το πόσο γρήγορα και πόσο μακριά θα μπορούσαν να αυξηθούν φέτος τα επιτόκια των ΗΠΑ. Αυτό προκάλεσε… «μώλωπες» στο δολάριο και τόνωση στα κρατικά ομόλογα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μετά από τέσσερις συνεδρίες με πτώση εμφάνισε άνοδο +1,3%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο για το έτος μέχρι στιγμής, ενώ η αγορά στην Σαγκάη ανέκαμψε +1,4%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν ο μόνος χαμένος, αφού η εδυνάμωση του γιεν έναντι του δολαρίου ώθησε τον δείκτη κάτω κατά -0,3%.

Η ριζική αλλαγή ήρθε αφού πρώτα η πρόεδρος Janet Yellen της Federal Reserve τόνισε τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, και ως εκ τούτου την ανάγκη να προχωρήσει «με προσοχή» στη πολιτική σύσφιξης. Τα σχόλια της ήταν κάπως σε αντίθεση με τις πρόσφατες παρατηρήσεις από άλλα μέλη της FOMC και είναι πιο σαφής σε σχέση με τους παράγοντες κινδύνου που ωθούν χαμηλότερα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δήλωσε ο Michael Gapen, της Barclays. «Ως εκ τούτου, βλέπουμε τα σχόλια ως μια προσπάθεια να ασκήσει έλεγχο πάνω στο μήνυμα που εξέπεμπαν οι κατά πολιτεία πρόεδροι, κλίση στρέφοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων σε μια αναμφισβήτητα dovish (υπέρ χαλάρωσης) κατεύθυνση».

Οι αγορές χρέους συσπειρώθηκαν σαν ανταπόκριση των δηλώσεων Yellen με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Η.Π.Α. να εμφανίζουν πτώση 7 μονάδων βάσης φθάνοντας σε ένα χαμηλό μήνα του 1,80%.

Στη Wall Street, οι μετοχές τεχνολογίας οδήγησαν τα κέρδη των βασικών δεικτών και τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow έκλεισαν στα υψηλά τους για το 2016. Ο Dow αυξήθηκε κατά +0,56%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,88% και ο Nasdaq +1,67%.

Οι ταύροι στις μάχες για το δολάριο δεν ήταν τόσο ευχάριστη θέση και το νόμισμα των ΗΠΑ υποχώρησε σε όλους τους τομείς. Ο DXY δείκτης δολαρίου υποχώρησε στα 95.168, έχοντας υποστεί τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε σχεδόν δύο εβδομάδες.

Το αμερικανικό νόμισμα έπεσε στα 112,51 γιεν και μακριά από ένα υψηλό δύο εβδομάδων στα 113,80. Επίσης έχασε έδαφος απέναντι στο ευρώ που αγόραζε 1,1292 δολάρια, και πλησιάζει την κορυφή Μαρτίου στα 1,1342.

Η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ βοήθησε τις τιμές του πετρελαίου να ανακτήσουν λίγο από το πρόσφατα χαμένο έδαφος, στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλλε και μια πρόβλεψη ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μπορεί να έχουν αυξηθεί λιγότερο από όσο φάνηκε σε πρώτη ανάγνωση.

Τα futures αργού ΗΠΑ ανέβηκαν κατά 40 σεντς, φθάνοντας στα 38,68 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση περίπου 3% την Τρίτη. Του Brent δε αυξήθηκαν 31 σεντς, φθάνοντας στα 39,45. Η τιμή για το Χρυσό ήταν στα  1.237 δολάρια η ουγγιά, μετά την άνοδο σχεδόν 2% στη διάρκεια της νύχτας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μέτρα θα ψηφιστούν, αλλά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν λόγω της καλής πορείας των εσόδων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Απολογισμού. Τα στοιχεία στα οποία βάσισε τις εκτιμήσεις του είναι το «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από πλευράς εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2016 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% το 2015, αντί για προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 0,6%. Τον Ιανουάριο του 2016 τα πρόσθετα έσοδα και οι λιγότερες δαπάνες ανήλθαν σε 882 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

Από την 1η Απριλίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗΔΕΗ+2,05% που προβλέπει για διάστημα 4 μηνών τη δυνατότητα ρύθμισης του χρέους χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις. Το νέο πρόγραμμα εγκρίθηκε την Τρίτη από το δ.σ. της επιχείρησης. Σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται λόγος για ένα «ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα» ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση. Τονίζεται επίσης ότι η ΔΕΗ αφουγκράζεται τις ανάγκες των πελατών της, «επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τον κοινωνικό της χαρακτήρα και τον αναπτυξιακό της ρόλο».

H κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων συζητήθηκε στην άτυπη σύσκεψη του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του  Ν. 3723/2008, αρθρο 7, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. 

Αύξηση 23,83% παρουσιάζουν το 2015 τα κέρδη μετά από φόρους του ΟΛΠΟΛΠ τα οποία ανήλθαν σε 8.375.754,17 ευρώ έναντι 6.763.882,84, το 2014. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 9.772.290,19 ευρώ έναντι 8.891.464,98 ευρώ της αντίστοιχης χρήσης 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 9,91%. Το μικτό κέρδος εμφάνισε αύξηση 13,9% έναντι του 2014 από 22.958.410,89 ευρώ σε 26.150.566,01 ευρώ.

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον μήνα Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων περιορίστηκε στα 121,68 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 13,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.

Την στήριξη της σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, εξέφρασε η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ+6,64% Ελλάδος (ΕΤΕ). Ευελπιστώντας να συνεχίσει να αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης της επιχειρηματικότητας, η ΕΤΕ ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρήσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της τόνωσης των επενδύσεων, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο προϊόν.

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ-4,36% Α.Ε. για το έτος χρήσης 2015. Παράλληλα, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου και η ετήσια τακτική γενική συνέλευση στις 11 Μαΐου. Η αποκοπή του μερίσματος, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αναμένεται για τις 23 Ιουνίου.

Αύριο θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΙΑΣΩ Α.Ε. για το έτος χρήσης 2015. Σύμφωνα με την εταιρεία παράλληλα, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου. Το διοικητικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να μη διανείμει μέρισμα.

Την έναρξη της συγχώνευσής της με την ΕΣΗΕ Α.Ε. ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ ΑΒΕΕ, κατόπιν της συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μέσω της απορρόφησης της ΕΣΗΕ, η οποία κατά 100% είναι θυγατρική της ΕΛΒΕ.

Ως ημερομηνία μετασχηματισμού του ισολογισμού ορίστηκε η 31η Μαρτίου.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-0,77% Α.Ε., για το έτος χρήσης 2015. Παράλληλα, σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων είναι προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου και η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών για την 1η Απριλίου. Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος για το 2015.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την επιδείνωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας διαπιστώνει η Bank of England, στην καθιερωμένη τριμηνιαία έκθεσή της για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν επιδεινωθεί σημαντικά έναντι του Νοεμβρίου, λόγω των εξελίξεων τόσο σε διεθνές, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας χαρακτηρίζει το επερχόμενο δημοψήφισμα για το Brexit ως τον πλέον σημαντικό βραχυπρόθεσμο κίνδυνο.

Τους τελευταίους 20 μήνες το πετρέλαιο έχει απολέσει τα 2/3 της αξίας του. Μπορεί αυτό να χαροποιεί ιδιαίτερα τους καταναλωτές, στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες όμως, οι συνέπειες τείνουν να γίνουν εκρηκτικές. Τα δύο τελευταία χρόνια η τιμή του μαύρου χρυσού πέφτει κατακόρυφα. Ο βασικός λόγος της δραματικής πτώσης είναι η συνεχιζόμενη υπερπαραγωγή πετρελαίου. Ενώ τον Ιούνιο του 2014 η τιμή του κυμαινόταν στα 114 δολάρια το βαρέλι, στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς είχε υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 30 δολαρίων. Σήμερα κυμαίνεται στα 40 δολάρια.

Στις 11 Απριλίου λήγει η προθεσμία της Yahoo για την υποβολή προσφορών σχετικά με την πώληση μέρους των δραστηριοτήτων της.

Στο πακέτο, το οποίο τίθεται προς πώληση, περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες της Yahoo στο διαδίκτυο αλλά και διάφορα ασιατικά περιουσιακά στοιχεία. Οι τελικές αποφάσεις της Yahoo αναμένεται να ληφθούν τους πρώτους μήνες του Καλοκαιριού. Μεταξύ των εταιρειών που επίκειται να υποβάλλουν πρόταση, ξεχωρίζουν οι Verizon Communications και Time Inc. 

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Φεβρουάριο η τραπεζική δανειοδότηση στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η συνολική πίστη προς τους κατοίκους της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι 2,6% τον Ιανουάριο του 2016. Η δανειοδότηση των γενικών κυβερνήσεων ενισχύθηκε την ίδια ώρα, κατά 10,1%, ενώ η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο +1,2% έναντι +0,9% τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα