Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 10:34

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών υπό το βάρος πιέσεων σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι τίτλοι της Total και της BP υποχωρούν κατά 1,2% και 0,7% αντιστοίχως ακολουθώντας την πτωτική πορεία των τιμών πετρελαίου. Η τιμή του αργού κατέγραψε χθες ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 62,47 δολάρια το βαρέλι. Στη συνέχεια όμως παρατηρήθηκαν υποχωρητικές τάσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού» μετά την ανακοίνωση ικανοποιητικών στοιχείων για τα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Η γαλλική Total ανακοίνωσε σήμερα ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη της έφθασαν τα 2,91 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 33% έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος. Η άνοδος αυτή υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών.

Καλύτερα των προβλέψεων ήταν και τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Unilever, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 2,5%.

Αντιθέτως, πτώση 2,2% σημειώνει η μετοχή της Royal Bank of Scotland, καθώς η αύξηση που σημείωσαν τα κέρδη της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 5.323,3 μονάδες (-0,17%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.478,46 μονάδες (-0,38%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.920,51 μονάδες (-0,05%).

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένο στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 2% εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα αποκτήσει δυναμική αργότερα το τρέχον έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα