Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης προβλέπει ο ΙΟΒΕ

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2005 14:48

Η άνοδος του ΑΕΠ το 2005 θα επιβραδυνθεί σημαντικά έναντι του 2004, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών επενδύσεων, και θα διαμορφωθεί από 3% έως 3,3%, συνεπώς δεν φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος του 3,9% που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό και περιλαμβάνεται στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Tα παραπάνω αναφέρει το ΙΟΒΕ στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Πάντως, παρά την επιβράδυνση, η ιδιωτική κατανάλωση, τροφοδοτούμενη κυρίως από την καταναλωτική πίστη, θα παραμείνει ισχυρή, συντηρώντας την εγχώρια ζήτηση. Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, έντονες αβεβαιότητες υπάρχουν για την πορεία των επενδύσεων, καθώς ήδη οι εθνικοί λογαριασμοί του α’ τριμήνου καταγράφουν μείωση κάτω από τα επίπεδα του 2004, ενώ οι προβλέψεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων για τις επενδύσεις τους το 2005 είναι απαισιόδοξες. Από την άλλη, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, είναι μεγάλη και η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πρώτο πεντάμηνο του χρόνου.

«Αν τους προσεχείς μήνες δεν υπάρξει περιορισμός των πτωτικών τάσεων και τελικώς οι επενδύσεις του 2005 διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2004, τότε η πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ με ρυθμό άνω του 3% καθίσταται επισφαλής», υπογραμμίζει το ΙΟΒΕ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση των επενδύσεων μπορεί να βελτιωθεί ως τα τέλη του χρόνου, επηρεαζόμενη θετικά από τον αναπτυξιακό νόμο με την ενδεχόμενη ανάκαμψη των επενδύσεων στις κατασκευές.

Η αύξηση της απασχόλησης το 2004 εμφανίζεται πολύ μικρότερη από εκείνη των δύο προηγούμενων ετών. Στο πρώτο τρίμηνο του 2005 η απασχόληση αυξήθηκε με ρυθμό σημαντικά ταχύτερο από εκείνο του αντίστοιχου τριμήνου του 2004, ωστόσο οι προβλέψεις για ολόκληρο το 2005 αναφέρονται σε περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου.

Σε υποχώρηση εξάλλου βρίσκεται η βιομηχανική δραστηριότητα τους πρώτους μήνες του 2005, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2004 εμφάνιζε άνοδο. Η μείωση οφείλεται κυρίως στον περιορισμό της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ μόνο η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Από τις έρευνες οικονομικής συγκυρίας προκύπτει ότι την περίοδο αυτή η ελληνική μεταποίηση αντιμετωπίζει προβλήματα υποχώρησης της εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, τάση η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων. Η πτωτική αυτή τάση δεν δείχνει σημεία ανάκαμψης μέσα στο 2005, ενώ απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις για τις αντίστοιχες επενδύσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ (Απρίλιος 2005) αναμένεται μείωση της συνολικής επενδυτικής δαπάνης στη μεταποίηση, ταχύτερα από όσο προβλεπόταν στην προηγούμενη έρευνα (Οκτώβριος 2004), παρόλο που τα κίνητρα για επενδύσεις (όπως π.χ. οι διατάξεις του ν.3299/2004) αναμένεται να παίξουν θετικό ρόλο σε σημαντικότερο βαθμό, απ’ ό,τι συνέβαινε προ της εφαρμογής τους.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι φέτος ή άνοδος των τιμών μπορεί τελικώς να συγκρατηθεί στο 3,5%, καθώς ο πληθωρισμός της Ελλάδας στο α’ εξάμηνο του 2005, διαμορφώθηκε στο 3,3%, σημαντικά ενισχυμένος σε σχέση με το 2004, αλλά χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2002 και 2003. Η συγκρατημένη - έως σήμερα - μετακύλιση του κόστους των αυξημένων τιμών καυσίμων αλλά και του κόστους της αύξησης του ΦΠΑ στους καταναλωτές είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μη εκτίναξη του πληθωρισμού, ωστόσο πρόκειται για διαδικασία που δεν έχει ολοκληρωθεί και πιθανόν να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις στο επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, που θεωρεί πιθανό να ανατραπούν οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του χρόνου για πληθωρισμό στο 4% και αυτός να μην υπερβεί τελικά το 3,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα