Σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 11:01
UPD:11:02
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε θετικό ρυθμό συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω του τεχνικού ορίου των 560 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,05% στις 562,90 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,70% στις 155,33 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 5,47 εκατ. ευρώ, με 31 μετοχές να ενισχύονται, επτά να υποχωρούν και 11 να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 4,93% στις 32,34 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 6,19% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 5,41% , η Alpha Bank στο 3,91% και η Eurobank στο 5,61%.

Στο ταμπλό, άνοδο της τάξης του 2,5% εμφανίζουν οι μετοχές της Aegean και του ΟΠΑΠ, ενώ στο 1,80% διαμορφώνονται τα κέρδη για Motor Oil και Μυτιληναίο. Την ίδια ώρα, η μετοχή του Τιτάνα και της Lamda Development ενισχύεται κατά 1,5% ενώ στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ υποχωρεί σημαντικά, κατά 3,85%.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ντρουκφάρμπεν Ελλάς ΑΕΒΕ, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της εταιρείας. Η άρση της αναστολής θα πραγματοποιηθεί, αφότου υπάρξει αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τις επιπτώσεις στη λειτουργία και τα οικονομικά της αποτελέσματα, από τη χθεσινή πυρκαγιά, στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σύμβαση με την Amandi Energy Limited για τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Γκάνα, υπέγραψε η ΜΕΤΚΑ Α.Ε. Συγκεκριμένα, η ΜΕΤΚΑ, σε κοινοπραξία με την General Electric, θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου που περιλαμβάνει τη μελέτη, την προμήθεια, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου 192MW στο Takoradi.

Η μονάδα θα κατασκευαστεί με τη δυνατότητα λειτουργίας, τόσο με φυσικό αέριο, όσο και με ελαφρύ αργό πετρέλαιο, και θα χρησιμοποιήσει την πλέον προηγμένη έκδοση του δοκιμασμένου αεριοστρόβιλου 9Ε της General Electric. Η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί σε 28 μήνες. Το ύψος της σύμβασης για τη ΜΕΤΚΑ ανέρχεται στα 174 εκατ. δολάρια, περίπου.

Παράλληλα, ζημιές εμφάνισε για το έτος χρήσης 2015, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ), λόγω κυρίως, της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στο 29% από 26% το 2014. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 102,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 91,3 εκατ. ευρώ το 2014. Ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε στα 5,735 δισ. ευρώ από 5,863 δισ. προηγουμένως. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις, μειώθηκαν κατά  154,8 εκατ. (-14,8%) σε σχέση με το 2014, με το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 15,5% έναντι 17,9%.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, το ζήτημα της προσωρινής δημοσιονομικής «χαλάρωσης» λόγω της προσφυγικής κρίσης επανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Βραχυπρόθεσμα, ασφαλώς μπορεί να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» τόνισε ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα λιτότητας, οι μεταρρυθμίσεις και η αναδιάρθρωση του χρέους παραμένουν απαραίτητα.

Στο μεταξύ, στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο λογαριασμός των μέτρων της α’ αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το ίδιο στέλεχος εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι δεν θα υπερισχύσει η θέση του ΔΝΤ περί επιβολής μέτρων 4,5% του ΑΕΠ στο βάθος της 3ετίας.

Έως το φθινόπωρο εκτιμά από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ελληνικό και να κατατεθεί η σύμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Έχω μία ανησυχία ως οικονομολόγος για τα χρονοδιαγράμματα. Ξέρετε λένε ότι ένας οικονομολόγος είναι κάποιος που θα σου πει αύριο γιατί αυτό που σου έλεγε χθες δεν έγινε σήμερα», του απάντησε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «θα έχουν τελειώσει έως το φθινόπωρο οι συζητήσεις με τον επενδυτή».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα