Market beat: Η στατιστική «επιτρέπει» την άνοδο, σε αντίθεση με το διεθνές κλίμα

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 09:32
UPD:09:32
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών για την αξιολόγηση της δυναμικής των τελευταίων ημερών, οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι σύνοδοι αναλώθηκαν στην προετοιμασία για την υποδοχή του κρίσιμου για την ελληνική οικονομία Απριλίου. Η τέταρτη βδομάδα του Μαρτίου είχε τέσσερις συνόδους λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα. Ήταν επίσης η πρώτη με το ΧΑ και  επίσημα πλέον μέλος των Advanced Emerging Markets, για τους δείκτες FTSE Europe. Ενώ το ξεκίνημα της βδομάδας ήταν καθοδικό, το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων ως την Πέμπτη ήταν ανοδικό, χωρίς ωστόσο τα μέγιστα της βδομάδας να ξεπεράσουν εκείνα της προηγούμενης. Στη διάρκειά της ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά +1,54% από -3,11% την προηγούμενη ο 25άρης +1,45% από -2,62% και ο FTSEM +0,95% από -2,26% την τρίτη βδομάδα του Μαρτίου.

Η πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Απριλίου, χαρακτηρίστηκε από την συνήθη για νέες σειρές πτώση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος στην αγορά παραγώγων και ήταν η πρώτη της μετάταξης του ΧΑ στους δείκτες του οίκου FTSE.

Σημειώθηκε άνοδος του δείκτη FTSE25 κατά +1,45% με εμφάνιση επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος και στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια σταθεροποίησης μετά τα υψηλά του μήνα. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά, υποχώρησαν -63,00%, αλλά η συνολική έκθεση ανέβηκε οριακά στα 11.226 από 11.164 συμβόλαια.

Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Απριλίου, που κυριαρχεί πλέον, διαμορφώθηκαν στις 10.649 από 11.049. Ο όγκος για την σειρά που έγινε κυρίαρχη ήταν 2013 ΣΜΕ ημερησίως και για την επόμενη 195. Οι προσδοκίες των traders είναι ελαφρώς δυσοίωνες, με εκκαθάριση του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς στις 151,50 μονάδες με 1,25 μονάδες προπορεία του υποκείμενου δείκτη. Για τη σειρά Μαΐου η τιμή εκκαθάρισης ήταν μια μονάδα χαμηλότερα. Λες και θέλουν να πάρουν θέση για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές τον Απρίλιο.

Τα ξένα χρηματιστήρια, στη Μεγάλη εβδομάδα των Καθολικών, εμφάνιζαν μεικτή νευρική εικόνα με ελάττωση των όγκων και εξάρτηση της τάσης τους από την τιμή του πετρελαίου και από τις διευκρινήσεις των αρμοδίων της Fed για την πρόσφατη απόφασή της, να ειδοποιήσει τις αγορές, για λιγότερες από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων στο 2016.

Οι αγορές φέτος άρχισαν να βιώνουν, στα τμήματα που αφορούσαν τον πόλεμο των νομισμάτων, τις επιπτώσεις της διαφοροποίησης επί της νομισματικής πολιτικής της Fed, έναντι των υπολοίπων ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών. Το δολάριο βάσει της επιλογής της κατεύθυνσης προς σύσφιξη των συνθηκών ρευστότητας μέσω της νομισματικής πολιτικής, αποκτά σε μακροπρόθεσμη βάση ανοδική πορεία και αυτό με τη σειρά του επιδρά καίρια στην κατεύθυνση των τιμών στα εμπορεύματα. Ο συνδυασμός της ανοδικής τάσης για το δολάριο και η πορεία της προσφοράς και της ζήτησης για το πετρέλαιο, στα μάτια αρκετών διαχειριστών κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να πιέζει τις μετοχικές αξίες. Σε αυτό μάλλον οφείλεται σε κάποιο ποσοστό η παρατηρούμενη, ακόμα και σε χαμηλού όγκου συνεδριάσεις, υπεροχή της προσφοράς μετοχών στα μεγάλα χρηματιστήρια.

Η “dovish” στάση και η “hawkish” είναι οι κατοχυρωμένες εκφράσεις στην αγοραία διάλεκτο, για να χαρακτηρίζουν την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Με την dovish να αφορά σε πολιτική μέτρων νομισματικής χαλάρωσης και παροχής διευκολύνσεων στην ρευστότητα των αγορών και των επιχειρήσεων. Αντίθετα η hawkish αντίληψη των πραγμάτων, αφορά στην διαπίστωση υπερ-χαλαρών συνθηκών και μέτρα που θα μειώσουν την πλεονάζουσα και άρα επικίνδυνη υπερβολική ρευστότητα. Το πιο σύνηθες είναι η αύξηση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας με σχεδόν αυτόματη άνοδο στα επιτόκια δανεισμού του κράτους και των επιχειρήσεων, συσφίγγοντας τα περιθώρια των πιστώσεων που παρέχονται στην πραγματική οικονομία.

Περιστέρια και γεράκια χρησιμοποιήθηκαν από το ζωικό βασίλειο, για την σύντομη περιγραφή της επιλογής κάθε κεντρικής τράπεζας, σχετικά με την νομισματική και τη δημοσιονομική της πολιτική. Για την κατεύθυνση των αγορών ως τώρα είχαμε τους «ταύρους» και τις «αρκούδες», αλλά η στήλη, μαζί με αρκετούς ακόμα παρατηρητές των αγορών, θεωρεί χρήσιμη και την εισαγωγή ενός ακόμα συμβολισμού μέσω της χρήσης ιδιοτήτων του λαγού. Το bunny market κατά τον Jim Paulsen της Wells Capital Management δεν μοιάζει με τα κουνελάκια του Πάσχα. Σε αντίθεση με ένα ενθουσιώδη ταύρο ή μια τρομακτική αρκούδα, μια αγορά κουνελάκι κάνει πως αγριεύει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση για λίγο, αλλά πραγματικά δεν πάει πουθενά. Τα κουνελάκια κατά τη διάρκεια των τελευταίων σταδίων της φάσης επαναφοράς στην κανονικότητα μιας οικονομίας που χτυπήθηκε από ύφεση, έχουν κυριαρχήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.  Ανέφερε ο Paulsen σε έκθεσή του προς τους πελάτες.

Πράγματι, η αγορά έχει εμφανίσει αρκετά πάνω και κάτω τους τελευταίους 15 μήνες, αλλά ο S&P 500 (2036 μονάδες) σαν σημείο αναφοράς για τις μετοχικές αξίες είναι λίγο πολύ αμετάβλητος από τα επίπεδα όπου κάθισε στις αρχές Νοεμβρίου 2014 (κλείσιμο στις 10/11 στις 2038,26) λίγο μετά το φινάλε στον τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed. Γενικότερα τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα τραπεζικά δάνεια, εμφανίζουν συναλλαγές σε ένα ευρύ και ασταθές φάσμα τιμών, αναγκάζοντας την ψυχολογία των επενδυτών στην παρακολούθηση ενός περίπατου που μοιάζει με roller-coaster βόλτα, με πλέον πρόσφατο το ράλι της τάξης του +10% στις μετοχικές αγορές των ΗΠΑ. Αυτό το φαινόμενο είναι πιθανό να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, τόσο διατηρούνται τα ειδικά  χαρακτηριστικά του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στην αυριανή ακρόαση της επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, από το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 17.535,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,14% στις 4.766,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,06% στις 2.037,06 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πώληση της μονάδας Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT) αναμένεται να ανακοινώσει η Dell Inc, εισπράττοντας το ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων. Αγοραστής της μονάδα IT της αμερικανικής εταιρείας είναι η ιαπωνική NTT Data Corp, η οποία ειδικεύεται στον κλάδο των τεχνολογικών υπηρεσιών.

Η πώληση της μονάδας αναμένεται να συμβάλει θετικά στη μείωση του χρέους της Dell, το οποίο διογκώθηκε σημαντικά μετά και την αγορά της EMC Corp, αξίας 60 δισ. δολαρίων. Η μονάδα IT της Dell είναι γνωστή και ως Perot Systems, καθώς παρείχε τεχνολογικές υπηρεσίες σε νοσοκομεία και κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, κατά 0,1% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Την ίδια ώρα, το εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε κατά 0,2% σημειώνοντας την ασθενέστερη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.  Στο μεταξύ, ο ρυθμός αποταμίευσης αυξήθηκε στο 5,4% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.  

ΕΥΡΩΠΗ

Η εβδομάδα για τις αγορές της ευρωζώνης ξεκινά σήμερα και τελείωσε την Πέμπτη την περασμένη λοιπόν ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -1,00%, με απόδοση -8,30% το 2016 και ο CAC  υποχώρησε -2,98% με ετήσια μεταβολή -6,63%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -2,89%. Στο έτος χάνει -7,90%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία βούλιαξε -2,39% και στο 2016 υποχωρεί -15,19%.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε χθες, κατά 0,53% στις 17.093 μονάδες , ενώ στην Κορέα, ο Kospi υποχώρησε οριακά κατά 0,05% στις 1.983 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 2.986 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κινήθηκε σταθεροποιητικά, στο +0,02% και τις 501 μονάδες.

Σημειώνεται ότι τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη παρέμειναν κλειστά χθες, λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών. Κλειστές έμειναν και οι αγορές σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Χονγκ Κονγκ.

ΧΑ

Η τέταρτη βδομάδα του Μαρτίου είχε τέσσερις συνόδους λόγω του Πάσχα των Καθολικών και της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα. Η κληρονομιά της Δευτέρας ήταν η βουτιά, της Παρασκευής 18/3 της τάξης του -3,3% όταν το ΧΑ αποχαιρέτησε τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Οι θεσμικοί έδειξαν γρήγορα διάθεση να συνεχίσουν τις πιέσεις στα Τραπεζικά blue chip κύρια και στις εταιρίες Προσωπικών Οικιακών Ειδών, ενώ θέλησαν να διορθώσουν επιλεκτικά τις υπερβολές από το ξεπούλημα της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 60,4 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ έχασε -1,25%, ο 25άρης -2,12%, και ο FTSEM -1,61%. Για την πτώση τους ξεχώρισαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,86%, των Τραπεζών -4,76% και Τροφίμων Ποτών -1,88% για την άνοδο των Πρώτων Υλών +2,33% και Ακίνητης Περιουσίας +2,08%. Την Τρίτη όμως, χαμήλωσαν οι ρυθμοί συναλλαγών, και ενώ φάνηκε πως πάλι καθοδικά θα έκλεινε η αγορά, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στο τέλος έδωσε στους δείκτες μικρά κέρδη. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,48% και έφθασε στις 544,30 από 541,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 147,89 από 147,36 με μεταβολή +0,36%. Οι τιμές της Δευτέρας αναφέρονται καθόσον αποτέλεσαν τα χαμηλά της εβδομάδας, ο δε τζίρος περιορίστηκε στα 48,5 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές στην ανοδική ανατροπή στις δημοπρασίες, που επέφεραν σημαντική αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 3 μονάδες στον ΓΔ και  1,4 στον 25άρη, ήταν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,79%, Ακίνητης Περιουσίας +2,99%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,74%. Ενώ των Τραπεζών με το +0,57%, δεν εμπόδισε στο σχηματισμό της θετικής μεταβολής.

Την Τετάρτη είχαμε ακόμα μια ανοδική σύνοδο όπου ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,29% και έφθασε στις 551,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,13 με μεταβολή +1,79%. Την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών +3,29%, Πρώτων Υλών +3,23%, Τραπεζών +2,72%, και Κοινής Ωφέλειας +2,66% μια μέρα που κανένας κλάδος δεν είχε απώλειες με τον τζίρο στα 51,5 εκατ. ευρώ. Οι τρεις πρώτες σύνοδοι έφεραν τους δείκτες στα επίπεδα του κλεισίματος της προηγούμενης βδομάδας, απέμεινε στη σύνοδο της Πέμπτης να καθορίσει το πρόσημο της μεταβολής στη βδομάδα. Η κληρονομιά με κανένα κλάδο σε πτώση, βοήθησε να συνεχίσει ανοδικά η αγορά, όταν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριάρχησε πτωτικό κλίμα με τη μεγαλύτερη βουτιά στην τελευταία σύνοδο προ της αργίας τους λόγω Πάσχα. Με τους χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών για τον Μάρτιο, οι  θεσμικοί έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία κλιμακούμενης ανόδου και  ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,04% και έφθασε στις 557,04 μονάδες με τον 25άρη στις 152,73 με μεταβολή +1,46%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,443 εκατ. ευρώ με μέσο τζίρο εβδομάδας στα 49,2 εκατ. ενώ των πακέτων διαμορφώθηκε στα 3,2 εκατ. ευρώ τη μέρα. Η άνοδος στηρίχθηκε στα κέρδη των εταιριών στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,58%, Τηλεπικοινωνιών +2,92% Τραπεζών +2,75% και Εμπορίου +1,85%. Στον αντίποδα υπολογίσιμες απώλειες στην τελευταία συνεδρία εμφάνισαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών -1,42%, Πετρελαίου Αερίου -1,07%, και Κοινής Ωφέλειας -0,44%.

Η εικόνα των μετοχών του 25άρη που είχαν μέσο τζίρο χωρίς πακέτα 45,05 εκατ. ευρώ με το μέσο τζίρο των τραπεζικών blue chip στα 26,4, είναι μεικτή με εννέα σε πτώση σε μια ήπια ανοδική, κουτσουρεμένη συναλλακτικά, εβδομάδα. Αλλά οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν το -4,67% της ΒΙΟ, ενώ από -1,4% ως -2,5% ήταν οι κάθοδος για τις ΑΡΑΙΓ -2,5%, ΕΤΕ -2,16%, ΟΛΠ -2,12%, ΕΕΕ -1,99%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,91%, ΕΥΡΩΒ -1,88%, και ΜΟΗ -1,42%. Τις καθοδικές μετοχές με -0,76% συμπληρώνει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μετοχές με μεταβολή κοντά σε αυτή των δεικτών είναι οι ΔΕΗ +1,74%, ΕΥΔΑΠ +1,78% και ΦΦΓΚΡΠ +1,85% ενώ οριακή άνοδο εμφάνισε η ΟΠΑΠ +0,32%.

Τα υπόλοιπα 11  blue chip απέδωσαν πάνω από το διπλάσιο των βασικών δεικτών και χωρίζονται σε εκείνα που κέρδισαν από +3% ως +4% και ήταν αλφαβητικά ΑΛΦΑ +3,47%, ΕΛΠΕ +3,01%, ΕΧΑΕ +3,32%, ΠΕΙΡ +3,93% και ΤΙΤΚ +3,19%. Ενώ κέρδη τριπλάσια του 25άρη και πάνω παρουσίασαν οι ΓΡΙΒ +8,51%, ΛΑΜΔΑ +7,57%, ΜΠΕΛΑ +7,12%, ΜΕΤΚ +6,35%, ΜΥΤΙΛ +5,6%, ΤΕΝΕΡΓ +4,84%, ΟΤΕ +4,73%.

Τεχνική ανάλυση

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ μετά την τελευταία σύνοδο του ΧΑ παρατηρούσε: «Η διόρθωση που ακολούθησε η καταγραφή του τοπικού υψηλού στις 581,52 μονάδες στις 15/3 ήταν ελεγχόμενη, κατέγραψε χαμηλό στις 536,06 μονάδες αλλά αμέσως επέστρεψε στην περιοχή των 550 μονάδων που οριοθετείται το 61,8% κάλυψη της πτώσης που είχε προηγηθεί μέσα στο 2016 και είχε οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στις 420 μονάδες.

Άρα η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη είναι ακόμη σε ισχύ και μόνο η κίνηση κάτω από τις 525 μονάδες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής των επενδυτών. Η χθεσινή άνοδος της Αγοράς έχει αφήσει εκκρεμότητα ένα ανοδικό "gap" στις 544,3 μονάδες που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ διατηρείται ο στόχος, σε περίπτωση θετικών εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί και να καλύψει τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες» .

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

«Τεχνικά o Γενικός Δείκτης, παρά την σημαντική συρρίκνωση των συναλλαγών, δεν έχασε την επαφή του με τα τοπικά υψηλά, επιχειρώντας σε δεύτερο χρόνο να υπερβεί το πλαγιοκαθοδικό κανάλι στο οποίο έχει εγκλωβιστεί από τον Μάρτιο του 2015. Αυτό θα συμβεί σε διάσπαση και κλείσιμο πάνω από τις 570 μονάδες, όπου πλέον τα τεχνικά δεδομένα αναμένεται να βελτιωθούν θεαματικά.

Προς το παρόν η στήριξη των 510 μονάδων δεν απειλήθηκε και οι κινητοί μέσοι, αν και παραμένουν αγορασμένοι, αρχίζουν να μεταβάλλουν την κλίση τους, δίνοντας ένα πιο δραματικό τόνο στον παράγοντα χρόνο, αφού η αναμονή θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την ανοδική τάση.

Ήδη ο MACD γύρισε σε θέση πώλησης και το κομβικό σημείο για την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης έχει μετατοπισθεί στις 525 μονάδες. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η έξοδος από το κανάλι (570), ή η υποχώρηση κάτω από την ζώνη των 525 μονάδων, θα έχει χαρακτηριστικά επιταχυνόμενης κίνησης, αφού το δυνητικό περιθώριο αυξάνει σημαντικά και στις δύο περιπτώσεις διαφυγής».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Τα εκκρεμή βασικά ζητήματα που απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό (Αξιολόγηση, Προσφυγικό, πολιτική σταθερότητα) συντηρούν την αβεβαιότητα στους επενδυτές, αλλά και στην Πραγματική Οικονομία και η τήρηση στάσης αναμονής με διατήρηση ρευστότητας, είναι η πιο λογική στρατηγική την τρέχουσα περίοδο ενόψει εξελίξεων.

Δηλώσεις έχουμε καθημερινά για την πρόοδο της Αξιολόγησης αλλά συχνά αυτές είναι αντικρουόμενες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Επιλεκτικά και χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε. Οι τζίροι στην Εγχώρια Αγορά υποχώρησαν σημαντικά και η εβδομάδα κινήθηκε περισσότερο με την προσδοκία, αναζητώντας το επόμενο μεγάλο νέο, είτε εντός είτε εκτός των τειχών.

Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα, ή στις κατευθυντήριες γραμμές των διοικήσεων κατά την διάρκεια των τακτικών τηλεδιασκέψεων, κυριάρχησαν στο σκεπτικό των εμπλεκομένων, οι οποίοι κινήθηκαν περισσότερο στην λογική αναδιαρθρώσεων παρά στην λογική αλλαγής στάσης. Το αποτέλεσμα ήταν μια σφιχτή συσσώρευση τιμών, η οποία παραπέμπει σε στάση αναμονής, ενόψει ενδεχομένως και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με τους Πιστωτές το επόμενο Σάββατο.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών διατήρησαν σε κάποιο βαθμό το ενδιαφέρον, αφού στο μεγαλύτερο τους μέρος ήταν σύμφωνο με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς. Οι πρώτες 50 εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα ως τώρα, έχουν ικανοποιητική εικόνα, τηρουμένων των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν στο β’ εξάμηνο. Συγκεκριμένα ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 9%, τα οργανικά κέρδη αυξημένα κατά 31% ενώ η τελική γραμμή, εξαιρουμένων των Τραπεζών και των Επενδυτικών εταιρειών είναι αυξημένη κατά 175%.

Εξαιρουμένων των Διυλιστηρίων, που έχουν υπέρβαρη εικόνα στα αποτελέσματα λόγω του εξαιρετικού σε αποτελέσματα 2015, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται οριακά θετικότερα κατά 1,6% ενώ τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 12,5%.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν έως την λήξη της προθεσμίας επισημαίνονται οι εξής: ΔΕΗ (29/3), Lamda Development, ΟΠΑΠ (30/3) Frigoglass, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΑΘ (31/3). Τέλος, επισημαίνεται ότι την Πέμπτη ολοκληρώνεται μαζί με τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου και το α’ ημερολογιακό οικονομικό τρίμηνο. Σε επίπεδο μήνα, ο Μάρτιος φαίνεται ότι θα κλείσει θετικός, σπάζοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών μηνιαίων αποδόσεων για το Γενικό Δείκτη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αγωνιστήκαν για να βρουν το βηματισμό τους σήμερα Τρίτη, μετά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ήταν προς την αρνητική κατεύθυνση και συνέβαλαν στην εμφάνιση μιας κοινότοπης συνεδρίας στη Wall Street αλλά επίσης πίεσαν το δολάριο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έφτασε μέχρι 0,05% ψηλότερα, μετά από αμφιταλαντεύσεις για το μεγαλύτερο διάστημα στο πρώτο μέρος της συνόδου.

Οι Αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν -1,46%, στην πρώτη τους ημέρα των συναλλαγών μετά το μακρύ Σαββατοκύριακο του Πάσχα που έκλεισε επίσης πολλές αγορές στην Ευρώπη.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας που υποχώρησε -0,8% στις αρχές των συναλλαγών, δεν είχε βοήθεια από τα μικτά οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν ανοίξει η αγορά και στο δεύτερο μέρος έχει απώλειες -0,22%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία αυξήθηκαν, από το προηγούμενο έτος σε πραγματικούς όρους τιμών, 1,2% το Φεβρουάριο, σε αντίθεση με τη μέση πρόβλεψη για 1,5 τοις εκατό πτώση. Αλλά το ποσοστό ανεργίας της χώρας κατέγραψε οριακά κέρδη φθάνοντας στο 3,3%, και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 0,5 τοις εκατό το Φεβρουάριο από το προηγούμενο έτος, υπολείπονται ωστόσο της μέσης πρόβλεψης για αύξηση 1,7%.

Μια δέσμη δεδομένων των ΗΠΑ που είχαν κυκλοφορήσει την Δευτέρα έδειξε επίσης σημάδια αδυναμίας, με τις καταναλωτικές δαπάνες να εμφανίζουν ελάχιστη αύξηση τον περασμένο μήνα και ο πληθωρισμός υποχωρεί. Αυτό υπογράμμισε την πιθανότητα  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παραμείνει επιφυλακτική σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων αυτό το έτος.

Έναντι του γεν, το δολάριο υποχώρησε ελαφρά αγοράζοντας 113,38 γιεν, και απομακρύνεται από τα υψηλά στη διάρκεια της νύχτας των 113,69.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1196 δολάρια ευρώ.

Το αργό πετρέλαιο συνέχισε τις απώλειες που εμφάνισε χθες το βράδυ και το Brent ήταν κάτω κατά -0,2% στα 40,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ και η τιμή του αργού ΗΠΑ υποχώρησε 0,2% πέφτοντας στα 39,33.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο λογαριασμός των μέτρων της α’ αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε το βράδυ της Δευτέρας ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το ίδιο στέλεχος εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι δεν θα υπερισχύσει η θέση του ΔΝΤ περί επιβολής μέτρων 4,5% του ΑΕΠ στο βάθος της 3ετίας.

Έως το φθινόπωρο εκτιμά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Ελληνικό και να κατατεθεί η σύμβαση. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ  Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Έχω μία ανησυχία ως οικονομολόγος για τα χρονοδιαγράμματα. Ξέρετε λένε ότι ένας οικονομολόγος είναι κάποιος που θα σου πει αύριο γιατί αυτό που σου έλεγε χθες δεν έγινε σήμερα», του απάντησε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «θα έχουν τελειώσει έως το φθινόπωρο οι συζητήσεις με τον επενδυτή».

Ο συνδυασμός υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας δύναται να οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού μεταβολής του δυνητικού προϊόντος, προειδοποιεί η Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία». Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 1.174.700 άτομα το δ'  τρίμηνο του 2015 (μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία). 

Την Τετάρτη (30/3) θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΛΒΕ Α.Ε., για το έτος χρήσης 2015. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου. Σύμφωνα με την εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος.

Χρονιά ισχυρής παραγωγής αλλά και προκλήσεων, κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η εταιρεία στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το 2015 η διοίκηση της Eldorado Gold στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Για το 2016 η καναδική πολυεθνική επισήμανε πως κοιτώντας προς το μέλλον έχει θέσει φιλόδοξους στόχους που βασίζονται στην οικονομική της ευρωστία και τη ρευστότητά της. Aναφορικά με την επένδυσή της στην Ελλάδα η εταιρεία στην ετήσια οικονομική αναφορά της επισημαίνει πως παραμένει προσηλωμένη στη μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Για τον Ιούλιο -αν όχι για το φθινόπωρο- μετατίθεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Σε επικοινωνία της «Ν» με τη διοίκηση του ΟΛΘ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και με τις κατηγορίες που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι επί της διαδικασίας, ο αντιπρόεδρος και προεδρεύων του δ.σ. της ΟΛΘ Α.Ε. Κώστας Μέλλιος δήλωσε ότι εκτίμησή του είναι πως οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, ενώ άλλη πηγή από τη διοίκηση ανέφερε στη «Ν» ότι με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από το ΤΑΙΠΕΔ η κατάθεση των προσφορών θα λάβει χώρα τον Ιούλιο.

Την έναρξη των εργασιών των εργασιών για τη δημιουργία του νέου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου στην Ελλάδα ανακοίνωσε η British American Tobacco. Το νέο κέντρο θα βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της Cosco στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Πέραμα στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΑΤ, το σύνολο των επενδύσεων της εταιρείας στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς απέρριψε το επενδυτικό της πλάνο, μη εγκρίνοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ».

Καθήκοντα Εσωτερικού Ελεγκτή στην Intracom Holdings ανέλαβε ο Γεώργιος Θεοδοσίου, αντικαθιστώντας τον Ιωάννη Φλασκή.  Σημειώνεται ότι ο ορισμός του νέου Εσωτερικού Ελεγκτή εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στα 600,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα ρευστότητας των τραπεζών της Ευρωζώνης, το οποίο αυξήθηκε κατά 116,4 δισ. ευρώ την περίοδο 28 Οκτωβρίου 2015 – 26 Ιανουαρίου 2016. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν πρόσθετη ρευστότητα 176,5 δισ. κατά τη σχετική περίοδο, με το συνολικό της ύψος να αγγίζει τα 1,306 τρισ. ευρώ.

Το παγκόσμιο δίχτυ χρηματοδοτικής ασφάλειας (Global Financial Safety Net, GFSN) είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερο και απλωμένο σε περισσότερα επίπεδα απ' ό,τι προηγουμένως, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η μελέτη σημειώνει ότι το δίχτυ είναι πιο μεγάλο «λόγω της μεγαλύτερης συσσώρευσης συναλλαγματικών διαθεσίμων, της επέκτασης διμερών και πολυμερών συμφωνιών και μεγαλύτερης πρόσβασης σε πόρους του ΔΝΤ». 

Την πρότασή της για την ανανέωση της θητείας του Ντέιβιντ Λίπτον στο αξίωμα του πρώτου αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταμείου, για μία ακόμη 5ετία, ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ευτυχής για την πρότασή της, τονίζοντας ότι ο κ. Λίπτον συνδυάζει τη διεθνή εμπειρία με την άσκηση πολιτικής στον δημόσιο τομέα και την εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και αποδεδειγμένες επιδόσεις στη διαχείριση της κρίσης.

Την ανάπτυξη και παραγωγή 12 νέων υποβρυχίων, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών πυραύλων, ανέλαβε για λογαριασμό των ΗΠΑ η General Dynamics Corp. Βασικός προμηθευτής του προγράμματος υποβρυχίων θα είναι η Huntington Ingalls Industries Inc., η οποία θα επικουρεί το έργο της General Dynamics. Το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατασκευή δύο υποβρυχίων κάθε χρόνο, με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται το 2023.

Κατά 0,1% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών.

Την ίδια ώρα, το εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε κατά 0,2% σημειώνοντας την ασθενέστερη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο ρυθμός αποταμίευσης αυξήθηκε στο 5,4% καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Τα χαμηλά επιτόκια έστρεψαν το ενδιαφέρον των Γερμανών στην αγορά ακινήτων, καθώς το 2015, οι επενδύσεις στο real estate ξεπέρασαν τα 200 δισ. ευρώ. Όσο τα τραπεζικά επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τόσο περισσότεροι Γερμανοί στρέφονται σε επενδύσεις σε σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα. Σύμφωνα μάλιστα, με την Έκθεση για την Αγορά Ακινήτων, οι αγορές ακινήτων κυμάνθηκαν το 2015 μεταξύ 200 και 210 δισ. ευρώ.

Στα 16 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο το έλλειμμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών της Κίνας, έναντι 20,7 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Στον κλάδο των προϊόντων, το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 25,9 δισ. δολαρίων έναντι 55,7 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα. Το συνολικό ισοζύγιο (προϊόντα και υπηρεσίες) ανήλθε σε πλεόνασμα 9,9 δισ. δολαρίων, από 35 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα