Πάνω το αργό, κάτω οι μετοχές

Ενδεχόμενο εξασθένησης καταναλωτικών δαπανών
Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2005 00:01

Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ των πετρελαϊκών τιμών ανανέωσε τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, ασκώντας πιέσεις στις μετοχικές αξίες στη Wall Street και παρασύροντας προς τα κάτω Dow Jones και Nasdaq.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις πωλήσεις ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες των αναλυτών, εγείροντας προβληματισμούς για το ενδεχόμενο εξασθένησης των καταναλωτικών δαπανών.

Η υποχώρηση των μετοχικών αξιών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης απομακρύνει τους δείκτες Nasdaq και Standard & Poor's από τα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας που είχαν αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας.

Οι πιέσεις που ασκούνται στις ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίστηκαν και χθες, με τις μετοχικές αξίες να υποχωρούν περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από την ημέρα της 7ης Ιουλίου, τότε που συνέβησαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, καθώς ήταν αναμενόμενες από επενδυτές και αναλυτές. Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση αποθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων παρέσυρε προς τα κάτω τους δείκτες στις μεγαλύτερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland εξαιτίας των ανησυχιών για τα σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην αγορά της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε απώλειες 0,7%, κλείνοντας στις 1.179 μονάδες, την ώρα που ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχωρούσε σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κλείνοντας στις 3.313,3 μονάδες. Προς τις αρχές της εβδομάδας ο δείκτης FTSEurofirst είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 39 μηνών, με την αξία του να είναι αυξημένη σχεδόν κατά 13% από τα τέλη του Απριλίου.

Στην αγορά του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κάτω από το όριο των 11.900 μονάδων, αφότου οι επενδυτές «εγκατέλειψαν» τη μετοχή της Toyota εξαιτίας των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της ιαπωνικής εταιρείας αυτοκινήτων. Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,82%, στις 11.883,31 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα