ΕΚΤ: Σε κλοιό πιέσεων η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 12:59
UPD:14:36
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στα βραχυπρόθεσμα προβλήματα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επικαλούμενη τη χαμηλή εξωτερική ζήτηση και την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές.

Σε σημερινό της σημείωμα, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο βραχυπρόθεσμα η ανάκαμψη θα πληγεί από την αδύναμη εξωτερική ζήτηση και την επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές.

Σχετικά με το δημόσιο χρέος, η ΕΚΤ εκτιμά ότι σταδιακά, θα αρχίσει να υποχωρεί, τονίζοντας ωστόσο, ότι «απαιτείται περαιτέρω σταθεροποίηση για να εισέλθει σε πτωτική πορεία».

Ειδική μνεία κάνει στη μεταρρυθμιστική «κόπωση» των κρατών – μελών, καθώς επικαλούμενη έρευνα της Κομισιόν, διαπιστώνει ότι στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών υπήρξε μόνο «κάποια» ή «περιορισμένη» πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. «Αυτή η αδύναμη μεταρρυθμιστική δυναμική βρίσκεται σε ισχυρή αντίθεση με το περυσινό εύρημα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών είχε υπερβολικές ανισορροπίες» σχολιάζει σχετικά.

Στην πραγματικότητα, συνεχίζει η ΕΚΤ, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συστάσεων που έκανε η Κομισιόν συρρικνώθηκε σε 102 το 2015 από 157 το 2014, προκειμένου να επιτρέψει στα κράτη - μέλη να εστιάσουν σε βασικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

«Πέρυσι, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες είχαν κάνει μόνο κάποια ή περιορισμένη πρόοδο στην εφαρμογή των συστάσεων του 2014. Φέτος, ο αριθμός των περιπτώσεων, όπου έχει γίνει σημαντική πρόοδος ή οι συστάσεις έχουν εφαρμοσθεί πλήρως, είναι ακόμη χαμηλότερος (στο 4% έναντι 7% το 2014)», αναφέρεται, σχετικά.

Η μελέτη καταλήγει ότι η πλήρης και αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, περιλαμβανομένου του διορθωτικού σκέλους της, θα μπορούσε να συνδράμει στην αύξηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής. «Η περαιτέρω επιβράδυνση που σημειώθηκε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση προς την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες αδυναμίες που διατηρούνται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης και την ανάγκη να αυξηθεί η αντοχή τους» τονίζεται εν κατακλείδι.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα