Νουί: Ισχυρότερες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 11:56
UPD:11:57

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταστεί πιο ανθεκτικές απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους» σημείωσε η Νουί (φωτ. αρχείου).

Την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών εξήρε η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του SSM.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταστεί πιο ανθεκτικές απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους» σημείωσε η Νουί, τονίζοντας ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έχει αυξηθεί στο 13% από 9% το 2012.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι τα επαρκή επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας ενδυναμώνoυν τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από ό,τι ήταν στην προ-κρίσης περίοδο.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται στην αναγκαιότητα προσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζών στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.

Αναφερθείσα στο ενδεχόμενο κατάρρευσης μίας τράπεζας, η Νουί παρέπεμψε στους νέους κανονισμούς της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το bail-in θα διαφυλάξει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, μοιράζοντας το κόστος της διάσωσης στους μετόχους και τους ομολογιούχους της υπό κατάρρευσης της τράπεζας.

«Στόχος μας είναι να επιβλέπουμε τον τραπεζικό κλάδο προκειμένου να αποκατασταθεί η συνολική τραπεζική εμπιστοσύνη» κατέληξε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα