Mίνι ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 11:00
UPD:11:10
EPA/YANNIS KOLESIDIS

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, θέτοντας ως άμεσο στόχο την ανάκτηση του τεχνικού ορίου των 560 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,53% στις 558,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 3,51% στις 153,08 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,00 εκατ. ευρώ, με 26 μετοχές να ενισχύονται, πέντε να υποχωρούν και οκτώ να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 4,04% στις 30,04 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 5,66% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 4,27% , η Alpha Bank στο 4,60% και η Eurobank στο 1,60%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου ενισχύεται άνω του 3% δεχόμενη ώθηση από τη διατήρηση των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου. Κοντά στο 3% διαπραγματεύεται και η μετοχή της Aegean. Η Viohalco παράλληλα, ενισχύεται κατά 2% και η ΔΕΗ κατά 1,80%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συμφωνία για την αξιολόγηση θα υπάρξει έως τις 22 Απριλίου, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στη Βουλή. «Πολλοί παίκτες έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά πολλοί παίκτες θέλουν να βρεθεί λύση και νομίζω ότι θα βρεθεί μέχρι τις 22 Απριλίου» ανέφερε. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούν και αφορούν αύξηση των φορολογικών βαρών. «Αυτά που βλέπω και διαβάζω είναι πολύ μακριά. Ξαφνιάζομαι σε ποιες συναντήσεις λέγονται αυτά τα πράγματα. Πάντως όχι σε αυτές που συμμετέχω εγώ» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καλύτερες (έως και διπλάσιες) τιμές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» η Citi, εφόσον όμως υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας. Στη σχετική έκθεσή της αναφέρει ότι προβλέπει χαμηλή μονοψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες φέτος, κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από ένα σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και την αναμενόμενη ανάκαμψη του β’ εξαμήνου.

Στο μεταξύ, στην έγκριση της παροχής αδείας εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το  εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το έργο στην Ολυμπιάδα συνεχίζεται κανονικά με το σύνολο των εργαζομένων 600 άτομα περίπου. Υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η πραγματική παραγωγή της Ολυμπιάδας, συμπύκνωμα μολύβδου, ψευδαργύρου και χρυσοφόρου πυρίτη.

Πρωταθλήτρια σε όλους τους φόρους και τις κρατήσεις που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έχει καταστεί η Ελλάδα μετά και τις νέες αυξήσεις που προετοιμάζονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.Το 2016 φέρνει αύξηση στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών από το 26% στο 29%, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αν δεν αλλάξει κάτι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα ξεκινήσει εκ νέου στις 2 Απριλίου), αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που επίσης πλήττει τους επενδυτές, καθώς η εισφορά επιβάλλεται και επί των μερισμάτων.

Βουτιά κατέγραψε τέλος, η ελληνική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών κατά τον πρώτο μήνα του 2016, δίνοντας το στίγμα για μια δύσκολη επερχόμενη χρονιά, η οποία στους retailers και προμηθευτές του χώρου ίσως θυμίσει την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του χώρου, στους επόμενους μήνες απαιτούνται επιπλέον προσπάθειες πέραν εκείνων που έγιναν για την ολοκλήρωση της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο, γεγονός που έδωσε ανάσα σε μια αγορά που έχει χάσει το μισό του μεγέθους της την τελευταία πενταετία.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα