Κοντά στα 64 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2005 18:29

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταγράφουν οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές εν μέσω έντονων ανησυχιών για θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα ότι τρομοκράτες βρίσκονται «στο τελικό στάδιο προετοιμασίας επιθέσεων» στη Σαουδική Αραβία, στην υπ΄αριθμόν ένα πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν την πρεσβεία τους στο Ριάντ επικαλούμενες θέματα ασφαλείας.

Την άνοδο των τιμών συδαυλίζουν και οι πληροφορίες για τεχνικές δυσχέρειες σε μεγάλα αμερικανικά διυλιστήρια. Περίπου έξι αμερικανικά διυλιστήρια έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη λειτουργία τους από τα τέλη Ιουλίου, ενώ άλλα καθυστέρησαν την προγραμματισμένη επαναλειτουργία τους με αποτέλεσμα η αγορά να επέλθει σε οριακά επίπεδα, ιδιαιτέρως έπειτα από την απότομη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου ανήλθε νωρίτερα στα 63,75 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ σκαρφάλωσε στα 62,36 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 1,29%.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα