Ήπια πτωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 11:14
UPD:11:17
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ήπια πτωτικά εκκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεαζόμενο δυσμενώς από τη διπλή έκρηξη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το συνεπαγόμενο κλίμα ανασφάλειας σ’ όλη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.14), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,56% στις 538,69 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,92% στις 146,01 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,19 εκατ. ευρώ, με 13 μετοχές να ενισχύονται, 33 να υποχωρούν και πέντε να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 1,65% στις 28,52 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί στο 0,46% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 1,25% , η Alpha Bank στο 1,15% και η Eurobank στο 1,09%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά 4,52% , ενώ στο 3,15% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Πτώση της τάξης του 2% σημειώνει και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties ενισχύεται κατά 1,80% και της ΜΕΤΚΑ κατά 1,09%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις αυξημένες προσφυγικές ροές χαιρέτισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. Ο Σόιμπλε σημείωσε σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ακόμη μερικά πράγματα.

Την κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια, αλλά η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών» την Τετάρτη. Όπως ανέφερε, ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας, όταν αναφέρεται στην κρίση, υπονοεί ότι την έφεραν τα μνημόνια. «Αυτή όμως η θέση είναι εντελώς ψευδής και συγκαλύπτει την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις του προσφυγικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Γκέρτα Χάσελφελντ, τη Δευτέρα. Την κ. Χάσελφελντ συνόδευε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Πέτερ Σόοφ, ενώ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακόμη, μείωση κατά 57% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια - Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ Συμμετοχών, το 2015, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 9 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ, το 2014. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ, το 2015, έναντι 47,3 εκατ. ευρώ, το 2014, μειωμένα κατά 25,9%, ενώ μετά την αφαίρεση του Πόρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 33,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,4%.

Τη μείωση τέλος, των επιτοκίων καταθέσεων συγκεκριμένων λογαριασμών κατά 0,01% σε μεσοσταθμική βάση, ανακοίνωσε η Alpha Bank. Η απόφαση της τράπεζας συνιστά απόρροια της πρόσφατης μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 5 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα