Πάνω από τα 64 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2005 10:54

¶λλο ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην παραγωγή στη Μέση Ανατολή.

Στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, οι αμερικανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες παρέμειναν κλειστές για δεύτερη ημέρα, ενώ η Βρετανία προειδοποίησε χθες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στο σαουδαραβικό βασίλειο.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου ανήλθε μέχρι τα 64,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει συνολικά κέρδη της τάξεως του 48%.

«Οι πρόσφατες απειλές που έχουν διατυπωθεί κατά της ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ως στόχο αυτές καθαυτές τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στον τομέα των διυλιστηρίων έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών» τονίζει ο Μάρσαλ Στιβς, αναλυτές στην Refco Group, στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, οι ειδήσεις ότι το Ιράν, η δεύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, προχώρησε εκ νέου στις εργασίες που εντάσσονται στο πυρηνικό της πρόγραμμα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, συνέβαλε στη δημιουργία περισσοτέρων ανη



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα