Reuters: Σε χαμηλό διμήνου τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 15:06
UPD:15:08
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Κατά 9 μονάδες βάσης στο 8,6% που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο περίπου δύο μηνών μειώθηκε η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με το Reuters.

Πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ αυτό τον μήνα, μαζί με τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια μπορεί να μειωθούν περαιτέρω, ενίσχυσαν το κλίμα στην αγορά.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων (bunds) μειώθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,20%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχης διάρκειας ιταλικών τίτλων μειώθηκε στο 1,24%, κοντά στο χαμηλό έτους που είχε σημειωθεί την Παρασκευή.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,43% - λιγότερο από ό,τι των ομολόγων των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης που μειώθηκαν από 2,5 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες - λόγω της υποβάθμισης του αξιόχρεου της Καταλονίας περαιτέρω σε μη επενδυτική διαβάθμιση (junk) από τον οίκο Standard & Poor's.

Ο οίκος υποβάθμισε την Παρασκευή τα ομόλογα της Καταλονίας στη βαθμίδα B+, σε συνέχεια της υποβάθμισης που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Έκανε λόγο για πιο αδύναμη οικονομική διαχείριση στην πλούσια ισπανική Περιφέρεια, όπου έχει αυξηθεί η τάση στην κατεύθυνση της ανεξαρτησίας της, ενώ διατήρησε αρνητική την προοπτική της.

Η κίνηση του S&P αντανακλά συνεχείς ανησυχίες για την οικονομική ευρωστία των ισπανικών Περιφερειών και δημιουργεί ανησυχίες για την προοπτική του αξιόχρεου της Ισπανίας, ανέφεραν αναλυτές.

Η υπηρεσιακή ισπανική κυβέρνηση στοχεύει να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα οικονομικά των Περιφερειών, καθώς επιδιώκει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε χθες. Η απόδοση των ομολόγων της Καταλονίας αυξήθηκε εν τω μεταξύ στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο ετών στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση των 5ετών τίτλων της Καταλονίας διαμορφωνόταν στο 4,64% σχεδόν έναντι 3,91% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα