Σιούφας - Παπαθανασίου: Ο πληθωρισμός στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας

Τρίτη, 09 Αυγούστου 2005 15:51

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο μέσος πληθωρισμός και τον Ιούλιο 2005 εξακολουθεί στη χώρα μας να παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

«Παρά το ρεκόρ όλων των εποχών αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου (96,77% από τις αρχές του 2004) και το ρεκόρ επίδρασής τους (1,13 εκατοστιαίες μονάδες) στον πληθωρισμό, οι επιπτώσεις των δυσμενών αυτών εξελίξεων ήταν τον περασμένο Ιούλιο αντιστρόφως ανάλογες στο «καλάθι της νοικοκυράς» (αποτελείται κυρίως από 30 και 31 αγαθά και υπηρεσίες αντίστοιχα). Μόλις χθες, η τιμή του μπρεντ πλησίασε τα 64 δολάρια το βαρέλι, παρόλα αυτά, στο ίδιο διάστημα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε συνολικά κατά 28,59 % και είναι η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, από τα αναλυτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιούλιο, προκύπτει ότι σημειώθηκε το μήνα αυτό ρεκόρ βελτίωσης στο «καλάθι της νοικοκυράς», εξαιτίας της μείωσης των τιμών στο 60% περίπου των αγαθών και υπηρεσιών που αποτελούν το «καλάθι» αυτό σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ευνοϊκές αυτές διαπιστώσεις για το «καλάθι της νοικοκυράς», σημειώνεται, επιβεβαιώνονται και από τις εξελίξεις στον ετήσιο πληθωρισμό και το μέσο πληθωρισμό τον Ιούλιο του 2005. Η επιβάρυνση του πληθωρισμού του Ιουλίου από τη μετάθεση κατά μια εβδομάδα των εφετινών θερινών εκπτώσεων ανέρχεται σε 0,4 εκατ. μονάδες και από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων σε 1,13 εκατ. μονάδες.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζει ότι «οι θετικές όμως αυτές εξελίξεις δεν μας εφησυχάζουν», ενώ επισημαίνει ότι «η Ελλάδα έχει κυβέρνηση έγνοιας για τον πολίτη, τον καταναλωτή, τις επιχειρήσεις και για πρώτη φορά η χώρα μας δεν βρέθηκε να είναι απροετοίμαστη και τόσο ευάλωτη από διεθνείς κρίσεις, όπως στο παρελθόν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα