«Για άλλη μια φορά οι αγρότες της χώρας μας, ιδιαίτερα οι ροδακινοπαραγωγοί και τοματοπαραγωγοί, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα χαμηλών τιμών και διάθεσης της παραγωγής τους. Η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων επιλογών της ΚΑΠ, η απουσία εθνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η ασυδοσία των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών, εξουθενώνουν εισοδηματικά τους παραγωγούς», σχολιάζει το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ.
«Ορισμένοι τολμούν να μιλούν για έλλειψη ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό ροδάκινο, το κατεξοχήν ανταγωνιστικό και υψηλής ποιότητας προϊόν της ελληνικής γεωργίας... Πέρυσι το ροδάκινο πληρώθηκε 0,22 ευρώ συν την επιδότηση 0,05. Σήμερα η τιμή που δίνουν οι βιομήχανοι είναι 0,19 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 30% από διάφορες αιτίες. Η συμμετοχή της πρώτης ύλης (ροδάκινο παραγωγού) στο τελικό βιομηχανικό προϊόν (ροδάκινο κατανάλωσης) είναι μόνο 25%. Από τις παραγόμενες ποσότητες, 70.000 τόνοι πάνε για χυμοποίηση και 30.000 για απόσυρση με τιμή 0,09-0,11 ευρώ και 0,09-0,10 ευρώ αντίστοιχα. Αρα η τιμή κατά κιλό είναι πολύ πιο κάτω των 0,19 ευρώ που δίνουν σήμερα οι βιομήχανοι, ενώ η πληρωμή θα γίνεται μέχρι το Πάσχα».
Ο ΣΥΝ προτείνει:
«Απορρόφηση όλης της παραγωγής του ροδάκινου σε τιμή που να διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών.
Περιορισμός και έλεγχος της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή.
Κίνητρα συνένωσης και εξυγίανσης των συνεταιρισμών και παραμερισμός των αγροτοπατέρων του συνεταιριστικού κατεστημένου.
Οι βιομηχανίες να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία (ποιότητα των προϊόντων, δικαιώματα εργαζομένων).
Να λειτουργήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού».
Οσον αφορά τους τοματοπαραγωγούς σε πολλές περιοχές (π.χ. Ηλεία), -υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση της παραγωγής με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προϊόντος (μένει έξω από το εργοστάσιο 2-3 ημέρες), και την απώλεια βάρους κατά 25-30%- ο ΣΥΝ προτείνει την άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών, πίεση στη βιομηχανία για αύξηση του ρυθμού απορροφητικότητας και την άμεση απορρόφηση της συμφωνηθείσας ποσότητας.