Οι κατάλληλες συνθήκες

Συνεχίζει το ράλι η Ευρώπη
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:40

Η αναμενόμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συνοδευτική ανακοίνωση, η οποία έκανε λόγο για ελεγχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, δημιούργησαν συνθήκες κατάλληλες για άνοδο των μετοχών στη Wall Street με τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq να κερδίζουν έδαφος.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα φρόντισε για ακόμη μια φορά να μη διαψεύσει τους παράγοντες της αγοράς, προχωρώντας στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Η άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής πραγματοποιείται έπειτα από την ανακοίνωση μιας σειράς στοιχείων που υποδεικνύουν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, παρά τις αυξημένες ενεργειακές τιμές και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

O δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.615,67 μονάδες αυξημένος κατά 0,75% και ο δείκτης Nasdaq στις 2.174,19 μονάδες με κέρδη 0,45%.

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας έκλεισαν χθες οι μετοχικές αξίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα επίπεδα-ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου συνέβαλαν στην ώθηση των μετοχών του ενεργειακού κλάδου, ενώ στο προσκήνιο βρέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας Suez και Electrabel, αφότου η Suez παρουσίασε προσφορά ολοκληρωτικής εξαγοράς ύψους 13,9 δισ. δολαρίων.

Ο όγκος των συναλλαγών και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον κυμάνθηκαν σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την επικείμενη απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,6%, κλείνοντας στις 1.188,7 μονάδες και απέχοντας μόλις μία μονάδα από το ρεκόρ τριετίας που είχε αγγίξει την προηγούμενη εβδομάδα, παρόλο που ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε κατώτερα του συνηθισμένου επίπεδα. Σημαντική άνοδο -κατά 1,1%- σημείωσε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 500, κλείνοντας στις 3.328,5 μονάδες. Η μετοχή της Suez ενισχύθηκε κατά 7%, ενώ της Electrabel κατά 6,7%, καθώς οι μέτοχοι και των δύο πλευρών αντέδρασαν θετικά.

Σημαντική ήταν και η άνοδος του δείκτη Nikkei, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην οικονομία από τις γενικές εκλογές, τοποθετώντας σε εταιρείες που ανακοίνωσαν θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε στις 11.900,32 μονάδες, ενισχυμένος κατά 121,34 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα