Με την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να υπάρξει ένα «θετικό σοκ» για την ελληνική οικονομία, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, περιγράφοντας τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση σε παρέμβαση του την Παρασκευή σε εκδήλωση με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για αποκατάσταση της ρευστότητας, συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξάλειψη των capital controls και έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη δύο παράγοντες οι οποίοι συνθέτουν τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, πέραν της εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές μας με τον πιο δίκαιο τρόπο: την υλοποίηση του «παράλληλου προγράμματος» και την εφαρμογή μίας νέας βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί και τις κοινωνικές ανισότητες.
Για το «παράλληλο πρόγραμμα» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται το βασικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με στόχο να αποκαταστήσει τις ζημιές που έγιναν από τις εφαρμογές των μνημονίων. Για το νέο βιώσιμο πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, τόνισε ότι θα τεθεί σε διάλογο μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Δραγασάκης έκανε αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος στην πηγή του, δηλαδή με ένα αξιόπιστο σχέδιο που θα σταματήσει τον πόλεμο στην Συρία και γενικότερα θα σταθεροποιήσει την περιοχή ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Το προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μέρισμα ευθύνης όλων των λαών, επεσήμανε, ενώ απευθυνόμενος στα γειτονικά μας κράτη είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί μας γείτονες κάνετε λάθος στο κλείσιμο των συνόρων. Βλάπτετε και το μακροχρόνιο συμφέρον των ίδιων των λαών σας».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε έμφαση και στην μάχη κατά της διαπλοκής και έκανε λόγο για μάχη ανάμεσα στο νέο και το παλαιό.
Αναφερόμενος στην πολιτική της λιτότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε ότι η λιτότητα βαθαίνει την κρίση, δεν μειώνει τις ανισότητες και φθείρει τη δημοκρατία, ενώ δημιουργεί χώρο για ανάδειξη ακραίων ακροδεξιών δυνάμεων.