Αρνητικό για την Ελλάδα το εμπορικό ισοζύγιο με την ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2005 15:15

Αρνητικό για την Ελλάδα ήταν στο α' τρίμηνο του 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία των διμερών συναλλαγών, το εμπορικό ισοζύγιο με την ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της χώρας μας στα Σκόπια.

Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα κατά το συγκεκριμένο διάστημα συνδέεται -μεταξύ άλλων- και με τα προϊόντα παθητικής τελειοποίησης ("φασόν") των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, που είναι εγκατεστημένες στη Γευγελή, το Μοναστήρι και τη Σρούμιτσα.

Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές από την ΠΓΔΜ αυξήθηκαν στο τρίμηνο κατά 39,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004, ενώ, στην ίδια περίοδο, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών δεν ξεπέρασε το 1,5%. Σε απόλυτες τιμές, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στο τρίμηνο σε 65,96 εκατ. δολ, έναντι 64,04 εκατ. πέρυσι. Στο ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές της ΠΓΔΜ έφτασαν στα 73,53 εκατ. δολ, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 52,71 εκατ. του πρώτου τριμήνου 2004.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, η σημαντική άνοδος των εξαγωγών της ΠΓΔΜ προς τη χωρα μας κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου οφείλεται στη μεγάλη αύξηση εξαγωγών ζώντων ζώων, πρώτων υλών (μαρμάρων, ορυκτών) και προϊόντων παθητικής τελειοποίησης (εργασία φασόν) εταιριών ελληνικών συμφερόντων.

Η μικρή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προκύπτει κυρίως από το συνδυασμό της μείωσης των εξαγωγών πετρελαιοειδών και της μικρής αύξησης ελληνικών εξαγωγών οικοδομικών υλικών, προϊόντων αλουμινίου, τροφίμων, ειδών συσκευασίας κλπ.

«Στο α' τρίμηνο, για πρώτη φορά στην ιστορία των διμερών εμπορικών σχέσεων, το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό για την Ελλάδα και ανήλθε σε 7,5 εκατ. δολ. έναντι θετικού εμπορικού ισοζυγίου 11,3 εκατ. δολ. το α' τρίμηνο του 2004. Για άλλη μία φορά σημειώνουμε ανάγκη άμεσης κινητοποίησης εξαγωγικών φορέων σε Ελλάδα (ΠΣΕ, ΕΟΕΕ, ΣΕΒΕ, ΔΙΠΕΚ) και συνεργασία τους με παραγωγικές τάξεις, με στόχο την υιοθέτηση κατάλληλης πολιτικής ενίσχυσης ελληνικών εξαγωγών, μέσω βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και διεύρυνσης ειδών εξαγωγίμων προϊόντων. Παράλληλα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου των εξαγωγικών πιστώσεων», υπογραμμίζει ο σύμβουλος Α' ΟΕΥ στα Σκόπια, Ιωάννης Μάρκος.

Ελληνικές επενδύσεις

Στο μεταξύ, στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ΠΓΔΜ παρέμεινε η Ελλάδα, με βάση τουλάχιστον τον συνολικό όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων (βάσει του επενδεδυμένου κεφαλαίου). Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη χώρα περί τα 800 εκατ. ευρώ, προσφέροντας απασχόληση σε περίπου 20.000 άτομα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005 και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα ανήλθε σε 36,18 εκατ. δολ. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν off-shore εταιρείες με έδρα σε Αγιο Βικέντιο-Γρανάδα (επενδύσεις συνολικού ύψους 7,3 εκατ. δολ ή 20% του συνόλου). Η χώρα μας κατατασσόταν στο τρίμηνο στην πέμπτη θέση, με επενδύσεις ύψους περίπου 1 εκατ. δολ (2,7% του συνόλου).

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα