Η αβεβαιότητα στις ΗΠΑ ευνοεί το ευρώ

Στα 86,62 σεντς σήμερα
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2001 11:55
UPD:12:01

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ημερών έχει διαμορφωθεί σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δείχνει να ευνοείται από την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος σχετικά με την απόφαση που θα λάβει σήμερα η Fed για το θέμα των επιτοκίων.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, οι απόψεις διίστανται ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Σε έρευνα του "Bloomberg", από τους 65 ερωτηθέντες οικονομολόγους, 34 προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 31 θεωρούν ως πιο πιθανή περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το συνοδευτικό κείμενο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. «Tο σxόλιο μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα είναι καθοριστικό. Eάν η Fed διατηρήσει το επιθετικό ύφος και τονίσει τις ανησυxίες της για την επιβράδυνση της οικονομίας, τότε αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια τη μείωση», δήλωσε ο Tόμι Mολόι, xρηματιστής στην Bank Leumi της N.Yόρκης.

Περαιτέρω ώθηση στο ευρώ έδωσαν σήμερα οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σχετικά με την πορεία του ενιαίου νομίσματος. Ο κ. Ντούιζενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική "La Repubblica" εκτιμά ότι το ευρώ δεν θα υποχωρήσει άλλο και ότι διαθέτει ισχυρές προοπτικές ανόδου.

Επίσης, επανέλαβε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη θα αποκλιμακωθούν τους προσεχείς μήνες και ότι κατά τη διάρκεια του 2002 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Τέλος, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία ή την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ αποκάλυψε ότι λόγω ηλικίας ενδέχεται να παραιτηθεί από τη θέση του πριν από την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας του.

Στις 11:40’ ώρα Ελλάδος, στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 86,62 σεντς έναντι 86,35 σεντς αργά χθες το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα