Σιούφας: Προσπάθειες να κινείται η ακρίβεια περί τον πληθωρισμό

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2005 18:50

Στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέψεων και συναντήσεων με το «επιχειρείν» της χώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Creta Farm στο Ρέθυμνο, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκα, τον νομάρχη Ρεθύμνου Γεώργιο Παπαδάκη, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, τον δήμαρχο Αρκαδίου Μανώλη Μανωλακάκη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Μανώλη Μπριρλιράκη.

«Ευρισκόμενος στην Κρήτη αρχίζω από την Creta Farm, η οποία πρωτοπορεί, η οποία πρωταγωνιστεί και σε ποιότητα και σε καινοτομία...

Οι επισκέψεις αυτές έχουν ως σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα. Η κυβέρνηση στηρίζει το «επιχειρείν» με μια σειρά θεσμικών μέτρων, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», ο νέος φορολογικός νόμος που μειώνει σε μια τριετία κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες τη φορολογία των επιχειρήσεων, και ο νέος νόμος αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων, που καταπολεμά σε μεγάλο βαθμό τη γραφειοκρατία», δήλωσε ο κ. Σιούφας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δύναμη της τοπικής κοινωνίας, το ανθρώπινο δυναμικό, τα κρητικά προϊόντα, την κρητική διατροφή, που «μπορούν να παίξουν για τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο με την ποιότητά τους, αλλά κυρίως γιατί κατευθύνονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ερωτώμενος για τα καύσιμα, ο κ. Σιούφας τόνισε ότι είναι διαρκείς και συστηματικοί οι έλεγχοι του υπουργείου Ανάπτυξης στον χώρο, και ότι, παρά τη σημαντική διεθνή άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τις φτηνότερες τιμές πετρελαιοειδών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Προσπαθούμε να λειτουργεί ομαλά η αγορά και ο ανταγωνισμός, αλλά όπου παρουσιάζονται φαινόμενα, τα οποία οι ίδιοι οι πολίτες τα αναφέρουν, ζητούμε τη συνδρομή και τη συμμετοχή τους να επιλέγουν και να διαλέγουν και να απομονώνουν εκείνους οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία λόγω του τουρισμού και λόγω της μεγάλης κίνησης αυτής της περιόδου ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές να κερδίσουν πολύ περισσότερα απ' ό,τι επιτρέπει το νόμιμο κέρδος», τόνισε ο κ. Σιούφας.

Παράλληλα επισήμανε ότι «οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν από το νόμο την ευθύνη ελέγχων της αγοράς σε επίπεδο Νομού».

Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, που επηρεάζουν τον τιμάριθμο με περισσότερο από 1,13%, ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα ήταν ο ίδιος με τις χώρες της Ε.Ε., δηλαδή 2%. Παρά τη δραματική αύξηση που έχει συμβεί στα καύσιμα ο πληθωρισμός κινείται αυτή την περίοδο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Ακρίβεια υπάρχει αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι να κινείται η ακρίβεια περί τον πληθωρισμό και, όπου παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, είμαστε αμείλικτοι», κατέξηξε ο κ. Σιούφας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα