Ρεκόρ τριετίας η Ευρώπη

Το πετρέλαιο «ψαλίδισε» τα κέρδη στη Ν.Υόρκη
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:41

Η νέα άνοδος των πετρελαϊκών τιμών σε ιστορικό ρεκόρ εξανέμισε το αρχικό κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε στη Wall Street, ασκώντας πιέσεις στους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Η ανοδική πορεία που είχε παρατηρηθεί κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης -στον απόηχο της ανακοίνωσης καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η American International Group, αλλά και από τις προσδοκίες ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτελέσει «τροχοπέδη» για την οικονομική ανάπτυξη- αντιστράφηκε, με τη «σκιά» του πετρελαίου να βαραίνει και πάλι πάνω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.594,41 μονάδες μειωμένος κατά 0,20% και ο Nasdaq στις 2.157,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,75%.

Την ίδια στιγμή, νέο ρεκόρ τριετίας σημείωσαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών να ηγούνται της ανοδικής πορείας, χάρη στην ανακοίνωση κερδοφορίας που ξεπερνούσε τις προσδοκίες των αναλυτών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και η μετοχή της Commerzbank, εξαιτίας φημών ότι αποτελεί στόχο εξαγοράς. Σημαντικό έδαφος κέρδισαν και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, αφού και πάλι η τιμή του πετρελαίου άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε άνοδο σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, απέχοντας μία ανάσα από το όριο των 2.000 μονάδων και κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου 2002. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης είναι ενισχυμένος κατά 15%.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και ίσως ενισχυθούν λίγο περισσότερο. Τα εταιρικά κέρδη είναι ικανοποιητικά, ενώ η προηγούμενη εβδομάδα ήταν γεμάτη από οικονομικές εκπλήξεις, τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη», τονίζει ο ¶λαν Ζλάταρ της Julius Baer. Η απόδοση του δείκτη DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης υπερέβη τα κέρδη των υπολοίπων αγορών, με κέρδη 1,6% και κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών Allianz και Commerzbank.

Eυοίωνο ήταν το κλίμα και στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με το δείκτη Nikkei να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, ξεπερνώντας το όριο των 12.000 μονάδων. Ο Nikkei έκλεισε στις 12.098 μονάδες, το υψηλότερο κλείσιμο από τις 26 Απριλίου 2004.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα