ΕΣΥΕ: Αύξηση τιμών σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 08:50

Αύξηση κατά 2,1% καταγράφει για τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία σύμφωνα με την ΕΣΥΕ. Η συνολική αύξηση επιμερίζεται σε αύξηση κατά 1,5% στις τιμές των αγροτικών και 4% στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η αύξηση των τιμών στα προϊόντα φυτικής παραγωγής οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις των τιμών στις πατάτες κατά 25,1% των λαχανικών και κηπευτικών κατά 9,6% και στην αύξηση στην τιμή των φρούτων κατά 3,3%. Η αύξηση στην τιμή των φρούτων οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις στις τιμές στα φρέσκα φρούτα κατά 3,5%, των εσπεριδοειδών κατά 3,5%,των ξηρών καρπών κατά 3,2%, και των ελαιών κατά 5,4%. Το ελαιόλαδο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία είχε επίσης αύξηση στην τιμή του κατά 1,7%. Μειώσεις τιμών καταγράφει η ΕΣΥΕ στα δημητριακά και το ρύζι κατά 8,7%, στα βιομηχανικά φυτά, επίσης κατά 8,7%.

Στα προϊόντα ζωικής παραγωγής η συνολική αύξηση του 4% οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις κατά 4,3% στα κρέατα και 3,6% στα ζωικά προϊόντα.

Αναλυτικότερα η ΕΣΥΕ καταγράφει αύξηση 3,8% στην τιμή του βοδινού κρέατος, 4,7% στο αιγοπρόβειο κρέας, 8% στα χοιρινά και μείωση τιμών 1,7% και 1,8% αντίστοιχα στην τιμή του κρέατος των πουλερικών και των κουνελιών. Στα ζωικά προϊόντα καταγράφεται αύξηση τιμών 4,4% στα αυγά και 1,4% στο γάλα.

Η αύξηση του δείκτη τιμών εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης και του δείκτη τιμών εισροών που αφορά τα αναλώσιμα μέσα που χρησιμοποιούν κτηνοτρόφοι και αγρότες ο οποίος για το Ιούνιο κατέγραψε αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά 5,8%.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των ενεργειακών προϊόντων και των λιπαντικών των γεωργικών μηχανημάτων όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 16,8%.

Οι τιμές των μηχανημάτων και εξοπλισμού είχαν μέση αύξηση 3,4% η οποία οφείλεται σε αυξήσεις των τιμών περιστρεφόμενων μονοαξονικών οχημάτων κατά 2,7%, μηχανημάτων καλλιέργειας κατά 8,2%, μηχανημάτων συγκομιδής κατά 2,5%, μηχανημάτων και εγκαταστάσεων κατά 5%, γεωργικών ελκυστήρων κατά 5%, και λοιπών οχημάτων κατά 1,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα