ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί και η αυξανόμενη κατά περιοχές ασυμμετρία των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Εάν συνεχισθεί η απόκλιση ρυθμών μεταξύ αφενός των ΗΠΑ και της Κίνας και αφετέρου των λοιπών περιοχών του κόσμου, οι ανισορροπίες εξωτερικών συναλλαγών θα διευρυνθούν, ενισχύοντας έτσι την πιθανότητα κραδασμών στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος.
Τόσο οι βιομηχανικές όσο και οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι σήμερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες αβεβαιότητες καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει στο Οικονομικό της Δελτίο η Emporiki Bank.
Οι «κραδασμοί»
Παρά τις βελτιώσεις, η δυνατότητα αντιμετώπισης κραδασμών με μέτρα βραχυχρόνιας οικονομικής πολιτικής παραμένει περιορισμένη. Ένας πιθανός συνδυασμός ταυτόχρονων κραδασμών, π.χ. ο συνδυασμός παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, υψηλότερων επιτοκίων και αυξανόμενων τιμών πετρελαίου, θα δημιουργούσε προκλήσεις ή και αδιέξοδα όχι μόνο σε χώρες με αναπτυσσόμενη ή αναδυόμενη οικονομία, αλλά και στις βιομηχανικές χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος.
Οι περιορισμοί της βραχυχρόνιας οικονομικής πολιτικής απορρέουν από τρεις βασικές αδυναμίες, οι οποίες με τα χρόνια έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα: ανισόρροπες εξωτερικές συναλλαγές, δημοσιονομική χαλαρότητα, διαρθρωτικές δυσκαμψίες.
Πέρα από τη σταθερότητα των διεθνών συναλλαγών, οι τρεις αυτές αδυναμίες απειλούν επίσης τους βραχυχρόνιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα, ακόμη και μια ελεγχόμενη διόρθωση του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προκαλεί συνήθως επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Με δεδομένες τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες που ήδη περιγράφηκαν, είναι μάλλον απίθανο η επιβράδυνση στις ΗΠΑ να αντισταθμιστεί από επιτάχυνση της ανάπτυξης σε άλλες περιοχές του κόσμου.