Ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 11:09
UPD:11:11
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο προσφυγικό ζήτημα και στην αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.03), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,29% στις 573,36 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,32% στις 157,41 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,21 εκατ. ευρώ, με 31 μετοχές να ενισχύονται, 13 να υποχωρούν και 10 να παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,46% στις 32,72 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται στο 2,13% , η Τράπεζα Πειραιώς στο 1,13% και η Alpha Bank στο 0,51%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί οριακά κατά 0,12%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές της Lamda Development και της ΜΕΤΚΑ, ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil. Από την πλευρά της, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 1%.

Στο μεταξύ, κατά 100 εκατ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Βοήθειας (ELA) της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Πλέον, το ανώτατο όριο βοήθειας προς τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ανέρχεται στα 71,3 δισ. ευρώ από 71,4 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας (TτΕ), η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.  

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το αφορολόγητο ποσό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, ανέφερε μετά το τέλος της συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν το κλείσαμε» αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή. Αρμόδιες πηγές μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης ανέφεραν ότι έγιναν «τζαρτζαρίσματα», ενώ καταλόγιζαν στην πλευρά των δανειστών απαιτήσεις για δραστική μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος.

Στη 1 μ.μ. θα συνεχιστούν οι συνομιλίες κυβέρνησης – θεσμών με αντικείμενο το ασφαλιστικό. Οι συνομιλίες για την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ. Εξάλλου, κυβερνητικά κλιμάκια θα έχουν από το μεσημέρι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών και για ζητήματα που αφορούν στη Δικαιοσύνη, στα Δημοσιονομικά, αλλά και σε Χρηματοοικονομικά ζητήματα.

Την ίδια ώρα, ταμειακό πλεόνασμα 429 εκατ. ευρώ εμφάνισε η κεντρική διοίκηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,585 δισ. ευρώ, έναντι 6,735 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σημειώνεται ότι σ’ αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ΤτΕ.

Οριακή μείωση του ΑΕΠ κατά -0,2% προβλέπει για το 2016 το τμήμα οικονομικών αναλύσεων της Τράπεζας Πειραιώς, αξιολογώντας τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.

Οπως εξηγεί, στις 29 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου και η αναθεώρηση των προηγούμενων τριμήνων. Το δ’ τρίμηνο το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση (αρχική εκτιμ.: -0,6%) και μειώθηκε κατά -0,8% σε ετήσια βάση (αρχική εκτιμ.: -1,9%).

Τέλος, την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα, υπό την επωνυμία Kunshan Kleemann Lifts Trading Co Ltd, ανακοίνωσε ο Όμιλος Kleemann. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής ανέρχεται σε 100.000 δολάρια, με μοναδικό μέτοχο τη Hong Kong Elevator Systems Limited, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον ελληνικό όμιλο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα