Οι προτεραιότητες στην οικονομία έως το τέλος του έτους

Οπως περιγράφονται σε υπόμνημα του υπουργείου Οικονομίας
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2005 15:07

«Βρισκόμαστε σε ικανοποιητική πορεία. Οσο εδραιώνεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τόσο καλύτερες θα είναι και οι εξελίξεις στην οικονομία», αναφέρεται σε υπόμνημα που συνέταξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τις προτεραιότητες έως το τέλος του έτους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

- Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

- Νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και εξυγίανσή τους.

- Διάλογος για το ασφαλιστικό: όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και τα πολιτικά κόμματα παραδέχονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες σε ορίζοντα δεκαετίας και πέρα. Αποτελεί πράξη ευθύνης της κυβέρνησης αυτής (όπως αναφέρεται στο υπόμνημα) να εγκαινιάσει το διάλογο με το ασφαλιστικό για να διαπιστωθούν και να μελετηθούν όλες οι παράμετροι του προβλήματος και να εξεταστούν οι κατάλληλες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

- Σχεδιασμός για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης 2007-2013.

- Αξιοποίησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας: υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και μέσα από τις συμπράξεις των αρμοδίων φορέων με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προκύψουν μεγάλα οφέλη για την οικονομία και να ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός ανάπτυξης. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

- Περισσότερες αποκρατικοποιήσεις: προετοιμάζεται η εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Παράλληλα προετοιμάζονται και άλλες κινήσεις όπως είναι η διάθεση ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα.

- Αποτελεσματικότερος έλεγχος των δημοσίων δαπανών και

- Περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Το υπόμνημα καταλήγει ότι έχει καθοριστική σημασία να πετύχουμε τους στόχους μας για δημοσιονομική σταθερότητα και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έως το τέλος του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα