Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2001 13:26
UPD:19:15

Περιορισμένο είναι και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στις τοποθετήσεις τους, καθώς αναμένουν τη σημερινή απόφαση της Fed στο θέμα των επιτοκίων αλλά και τις εκτιμήσεις του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, οι απόψεις διίστανται ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά πως η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Σε έρευνα του "Bloomberg", από τους 65 ερωτηθέντες οικονομολόγους, 34 προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 31 θεωρούν ως πιο πιθανή περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, το συνοδευτικό κείμενο της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. «Tο σxόλιο μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα είναι καθοριστικό. Eάν η Fed διατηρήσει το επιθετικό ύφος και τονίσει τις ανησυxίες της για την επιβράδυνση της οικονομίας, τότε αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια τη μείωση», δήλωσε ο Tόμι Mολόι, xρηματιστής στην Bank Leumi της N.Yόρκης.

Δυσάρεστα, για άλλη μία φορά, είναι τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επικαλούμενες τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Η γερμανική Βayer, η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη επιβεβαιώνοντας σχετικές φήμες προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές, ότι τα κέρδη της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η ομοειδής γερμανική επιχείρηση BASF.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", η γαλλική Alcatel σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των εργοστασίων της σε λιγότερο από 12 μέxρι το τέλος του 2002, έναντι 120 που ήταν πέρυσι σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της. Oπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alcatel, Σερζ Tσουρούκ, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής εταιρειών-κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού να μειώσουν τις μεταποιητικές δραστηριότητές τους με σκοπό τη μείωση του κόστους και την προστασία τους από τις μεταβολές του τομέα.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,44% και βρίσκεται στις 5.579,9 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,65% και έχει διαμορφωθεί στις 5.057,76 μονάδες και, τέλος, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX έχει περιοριστεί στις 5.817,66 μονάδες με απώλειες 0,52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα