Ενεργειακή ώθηση στη Ν.Υόρκη

Το πετρέλαιο έπληξε την Ευρώπη
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:53

Οι Αμερικανοί επενδυτές δεν πτοήθηκαν χθες από το νέο ιστορικό ρεκόρ που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, επιλέγοντας να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον ώθησε προς τα πάνω το δείκτη Dow Jones, ενώ κέρδη σημείωνε και ο Nasdaq. Στο προσκήνιο βρέθηκε η μετοχή της Qualcomm, μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Flarion Technologies.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.685,89 μονάδες ενιχυμένος κατά 0,86% και ο Nasdaq στις 2.174,55 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,78%.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν χθες οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα τριετίας. Η ανεξέλεγκτη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών -με το «μαύρο χρυσό» να σκαρφαλώνει χθες στα 66 δολάρια το βαρέλι- σε συνδυασμό με την εξασθένηση των μετοχών στον ασφαλιστικό κλάδο, παρέσυραν προς τα κάτω τους δείκτες στις αγορές της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε οριακά, κατά 0,3%, κλείνοντας στις 1.196,2 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τις 1.199,9 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2002. Απώλειες -κατά μισή ποσοστιαία μονάδα- σημείωσε και ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας στις 3.354,2 μονάδες.

Από τα τέλη Απριλίου, ο οδείκτης FTSEurofirst 300 είναι ενισχυμένος σχεδόν κατά 15% και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εντυπωσιακή του άνοδος ίσως έχει πλέον ολοκληρωθεί. «Noμίζω ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα παρατηρήσουμε έντονες τάσεις ρευστοποίησης... τα εταιρικά κέρδη ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, όμως έχουν αρχίσει να αντικατοπτρίζονται στις μετοχικές τιμές. Αλλά και οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στις αγορές», επισημαίνει ο Ντάνιελ Μπιρτς, στρατηγικός αναλυτής στην Execution.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν χθες οι μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν πως θα συνεχισθεί το κλίμα ευημερίας και υψηλής κερδοφορίας για τις εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, καθώς οι επενδυτές -έπειτα από την ανακοίνωση βελτιωμένων οικονομικών μεγεθών- επέστρεψαν και πάλι στο χρηματοοικονομικό τομέα. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,37%, κλείνοντας στις 12.263,32 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Αυγούστου 2001.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα