Market beat: Μέρα κρίσιμη για την ισχύ της ανοδικής τάσης, λόγω στατιστικής και ειδήσεων

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 09:58
UPD:09:59
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το ΧΑ συνέχισε να γυρίζει το μαχαίρι στην πληγή της επενδυτικής ψυχολογίας που χαρακτηρίζει τους περισσότερους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές και επενδύτριες. Αναφερόμαστε σε όσους δεν θεώρησαν την αντίδραση, από τα ιστορικά χαμηλά των δεικτών στο βίο τους στο ευρώ, ικανή να έχει διάρκεια. Έμειναν λοιπόν παρατηρητές της αγοράς και μετά τις πρώτες τέσσερις ανοδικές στη σειρά συνόδους περίμεναν μια επανάληψη της συνήθειας του ΧΑ να επιστρέφει στα πτωτικά κλεισίματα.

Αντί αυτού όμως, ακολούθησαν άλλες πέντε ανοδικές σύνοδοι και αυτό ήταν πλέον μεγάλο ψυχολογικό εμπόδιο για τους ιδιώτες επενδυτές, αφού μια τόσο μεγάλη ανοδική αλυσίδα μπορεί να είχε ως συνέχεια μια άγρια πτώση. Ως τώρα ούτε αυτό έχει καταγραφεί, αντίθετα οι πτωτικές σύνοδοι αποδείχθηκε ότι δεν αποτελούν το ξεκίνημα μιας βαθειάς διόρθωσης, αλλά μια παροδική ευκαιρία για αγορές μετοχών. Αφού την επόμενη της καθόδου έρχεται μια ανοδική σύνοδος και συνεχίζεται η απομάκρυνση των τιμών από τον πυθμένα της 11/2.

Μέρα τη μέρα και χωρίς εντυπωσιακά ξεσπάσματα στους ημερήσιους όγκους οι τιμές των βασικών δεικτών σκαρφαλώνουν ξεπερνώντας διάφορες αντιστάσεις και βαδίζουν σε ανώτερα επίπεδα και προς άλλες αντιστάσεις. Ωστόσο η ροή των ειδήσεων δεν συνηγορεί σε μια άνοδο που έχει πλέον υψηλούς για την εποχή στόχους καθώς μετά την Moody΄s και η Fitch αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής και να μην επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αισιόδοξων το βράδυ της Παρασκευής, καίγοντας την αιτιολόγηση της ανόδου από ελπίδες για μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ως προς μια συμφωνία για την πρώτη Αξιολόγηση του προγράμματος, προσθέτοντας όμως ότι παραμένουν τα ρίσκα της υλοποίησής της.

Επίσης στην αγορά κυκλοφόρησε, αλλά δεν έπιασε τόπο η θέση του Economist πως υπάρχει κίνδυνος μιας νέας, τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης. Όταν στο τιμόνι της ανόδου κάθονται οι τράπεζες, απλώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και αυτό έγινε χθες, ενώ στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη η κάθοδος ήταν σαφής και συντονισμένη. Το σημαντικότερο δε είναι πως ο τζίρος ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, πριν την συμπλήρωση μισής ώρας και τότε αμφότεροι οι βασικοί δείκτες της αγοράς κέρδιζαν πάνω από +2%. Η διαφοροποίηση της διάθεσης των θεσμικών του εξωτερικού ήταν σαφής, αλλά ακόμα  σαφέστερες οι προσδοκίες πως θα βρεθούν την Παρασκευή αγοραστές για τις δημοφιλέστερες μετοχές του 25άρη. Μοιάζει με στοίχημα που μπορεί να δώσει ζωή στις συναλλαγές, αλλά όχι απαραίτητα και κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε μη έμπειρους ιδιώτες επενδυτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν όψει και της απόφασης της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 17.251,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,45% στις 4.728,57 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετροS&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,18% στις 2.015,93 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 2% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από τη Morgan Stanley, ενώ η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals κατακρημνίστηκε κατά 51% λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισαν σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,94% στα 36,64 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,92% στα 38,72 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,2% υποχώρησαν τον Φεβρουάριο οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ,  δεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο των καυσίμων και των τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι τιμές των καυσίμων «βούλιαξαν» κατά 15% και των τροφίμων κατά 0,3%. Πτώση 0,6% σημείωσαν και οι τιμές των αγαθών. Αντιθέτως, το κόστος των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητο. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές χονδρικής ενισχύθηκαν κατά 0,1%.

Παράλληλα, πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο παρουσίασαν πτώση κατά 0,1% έναντι πτώσης 0,4% τον Ιανουάριο του 2016. Η πτώση των τελευταίων δύο μηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη τιμή του αερίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν την ισχυρή πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,57% στις 6.139 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,55% στις 9.955 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,75% στις 4.475 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 1,09% στις 340,85 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Antofagasta υποχώρησε κατά 6% μετά τη «βουτιά» (-82,9%) στα προ-φόρου κέρδη για το 2015. Απώλειες έως 12% σημείωσαν από την πλευρά τους, οι μετοχές των Glencore και Anglo American.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνιζε σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3,12% στα 36,02 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,63% στα 38,49 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 10% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις της Hennes & Mauritz AB (H&M). Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016, οι συνολικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 8% στα 43,69 δισ. σουηδικές κορώνες (5,23 δισ. δολάρια). Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της σουηδικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 3.970 έναντι 3.551 τον Φεβρουάριο του 2015.

Παράλληλα, κατά 15,3% αυξήθηκαν το α' τρίμηνο του 2016 οι πωλήσεις της Ocado Group, παρά το «προβληματικό» περιβάλλον στη βρετανική αγορά λιανικών πωλήσεων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 312,4 εκατ. στερλίνες, με το μέσο αριθμό των παραγγελιών να σημειώνει άνοδο κατά 16,9%. Τα ταμειακά αποθέματα παράλληλα, διαμορφώθηκαν στα 38,3 εκατ. στερλίνες, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα 66,5 εκατ. στερλίνες.

Την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας και τη μεταφορά της έδρας της από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η Avon Products. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της εταιρείας, η μεταφορά της έδρας δεν πραγματοποιείται για φορολογικούς λόγους, αλλά για χρηστικούς. «Θέλουμε να είμαστε πιο κοντά στην περιοχή, όπου δραστηριοποιούμαστε περισσότερο» αιτιολογήθηκε η εκπρόσωπος της Avon. Άλλωστε, πριν από δύο εβδομάδες, η Avon πούλησε το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη Βόρεια Αμερική στην Cerberus Capital Management. «Πλέον, το σύνολο των δραστηριοτήτων μας βρίσκεται εκτός των ΗΠΑ» κατέληξε η εκπρόσωπος.

Επίσης, την περικοπή 448 θέσεων εργασίας, στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, αναμένεται να ανακοινώσει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι περικοπές εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του βρετανικού ομίλου, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο.

Τέλος, ανοδικά κινήθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία,  δεχόμενος ώθηση από τη μερική ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% έναντι του Ιανουαρίου του 2016, ενώ παρουσίασαν πτώση κατά 0,2% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο και πτώση 0,2% σε ετήσιο επίπεδο.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με τους υψηλότερους ρυθμούς συναλλαγών έναντι  της περασμένης βδομάδας, και κίνησαν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ψηλότερα. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με μικρό ανοδικό χάσμα και όρισαν στα πρώτα λεπτά το  πρώτο μέγιστο μέρας πάνω από εκείνο  της δεύτερης βδομάδας του μήνα. Ήταν για τον 25άρη οι 158,7 μονάδες στο πρώτο εξάλεπτο. Ακολούθησαν τα επίπεδα των 159 μονάδων και στις 12:00 εμφανίστηκε το μέγιστο ημέρας που ήταν οι 160,05 μονάδες και για τον ΓΔ οι 581,52 μονάδες. Αντιστοιχούσαν σε μεταβολές κοντά στο +3,49% για τον 25άρη και στο +2,701% για τον ΓΔ. Μετά ξεκίνησε μια μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που οδήγησε σε πτώση την τιμή των βασικών δεικτών σε μια ζώνη τιμών κοντά και κάτω από το πρώτο μέγιστο μέρας που προαναφέραμε. Το ελάχιστο μέρας έμεινε η τιμή ανοίγματος στις 568,22 και στις 155,18 για τους δύο βασικούς δείκτες της αγοράς που κινείται κόντρα στο διεθνές κλίμα όπως είχαμε από το πρωί αναφέρει. Η κίνηση που εμφάνισαν οι τιμές από τις 12:00 ως τις 16:01 ήταν πτωτική  σταθερής κλίσης και μείωσε τα κέρδη του ΓΔ ως το +1,16% φέρνοντας τον στις 572,77 μονάδες και τον 25άρη στις 157,58 με μεταβολή +1,93% τιμή που έπιασε στις 15:46. Μετά τις 16:02 η ζήτηση ενισχύθηκε πάλι και με τη βοήθεια των δημοπρασιών  οι δείκτες έκλεισαν πιο κοντά στο μέγιστο μέρας κόντρα στο διεθνές κλίμα. Το ταμπλό στο κλείσιμο μοιάζει με την εικόνα που έχει όταν οι τράπεζες βρίσκονται στο τιμόνι της ανόδου δηλαδή παρασύροντας σε άνοδο την πλειονότητα των κλάδων.

Διεθνώς επικρατεί πτωτική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε πτώση καθώς παρά την αντίδραση τω αρμοδίων της ΕΚΤ όταν διαπίστωσαν ότι οι αγορές παρεξήγησαν τις δηλώσεις Ντράγκι το ευρώ ισχυροποιήθηκε. Ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε πάλι.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε αισθητά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (4 από 9) έναντι των ανοδικών (21 από 14) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο οι 8 είχαν πτώση  και 1 ήταν αμετάβλητη. Στα 100,190 από 47,655 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 68,8 από 31,5 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,62%, ο CAC είχε μεταβολή -0,89%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,51%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα πτωτική  τάση που στη συνέχεια διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,19% και -0,54%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,37% και έφθασε στις 566,20 από 566,20 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις  154,60 από 154,60 με μεταβολή -0,02%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 1,5 μονάδα στον ΓΔ και κατά 0,3 της μονάδας στον 25άρη που έκλεισαν κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +6,00% από +0,07%, Ασφαλειών +3,88% από -1,53%, Ταξίδια Αναψυχή +3,55% από -0,05%, Κοινής Ωφέλειας +3,42% από -1,58%, ο 25άρης +2,85% από -0,02%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,60% από +2,15%, Πετρελαίου Αερίου +2,53% από -0,18%, ο ΓΔ +2,31% από +0,37%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,89% από +0,64%, Χημικών +1,46% από -1,44%, Τροφίμων Ποτών +0,95% από -0,77%, ο FTSEM +0,80% από +1,84%, Τηλεπικοινωνιών +0,75% από +0,88%, Τεχνολογίας +0,72% από +3,57%, Πρώτων Υλών +0,72% από 0,00%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,65% από -0,21%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Εμπορίου -1,44% από -0,06%, Κατασκευές Υλικά -1,07% από +0,79%,  και Ακίνητης Περιουσίας -0,72% από +0,51%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Υγείας 0,00% από +0,83%, και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,190 από 47,655 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,238 από 0,00 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 94,676 από 45,897 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,094 από 1,203 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,813 από 41,944 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 148,394 από 73,327 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 70 από 58 των καθοδικών σε 32 από 35 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη μόνιμα ανοδική αλλά νευρική πορεία. Το ελάχιστο μέρας ορίστηκε στις 155,18 μονάδες. Αμέσως μετά, τον οδήγησαν σε εγγραφή του μέγιστου μέρας στις 160,05 μονάδες στις 12:01. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,366 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 2386 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας στις 161,00 μονάδες και κατώτερο τις 155,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 159,00 μονάδες, με τον 25άρη στο +2,85% και κλείσιμο στις 159,01. Διακινήθηκαν επίσης 1698 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Άλλαξε χέρια ένα συμβόλαιο για τη σειρά Ιουνίου. Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου και την επόμενη ορίστηκε στις 158,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 7.254 και  6.017 αντίστοιχα.

Το κλείσιμο του δείκτη των θεσμικών άνω των 159 μονάδων και του ΓΔ στις 579,30, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της υπέρβασης μιας οροφής που σχηματίστηκε από επίπεδα στήριξης που σχηματίστηκαν για τον 25άρη στις συνόδους της 9/12 πέρυσι και στις 11/1 και είναι η ζώνη τιμών μεταξύ 164,8 και 165,72. Όσο για τον ΓΔ από την περασμένη εβδομάδα έπιασε τιμές πάνω από το ελάχιστο (557,63 μονάδες) της συνόδου στις 9/12 και χθες έπιασε μέγιστο τις 581,52 οριακά κάτω από το ελάχιστο  της 11/1 που ήταν οι 581,68 μονάδες. Αυτή η διαφορά στην απόσταση του 25άρη, που θέλει κάμποσες μονάδες για να φθάσει σε οροφή, με τον ΓΔ να την έχει ακουμπήσει, θα λυθεί σήμερα. Ώστε να αποκαλυφθεί αν την συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών εκφράζει ο ΓΔ, ή ο δείκτης των blue chip. Ακριβέστερα θα δείξει το ταμπλό ποιανού δείκτη μετρά περισσότερο η στατιστική προϊστορία.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι Θεσμοί έχουν επιστρέψει με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και στο τραπέζι να πέφτουν βροχή τόσο οι φόροι όσο και η μείωση δαπανών. Ανοιχτά όλα τα μέτωπα με κανένα να μην βρίσκει λύση. Το Προσφυγικό είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που έχει προστεθεί για τα καλά στην ατζέντα, μιας και πλέον η Χώρα έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, δεχόμενη καθημερινά μεγάλο κύμα μεταναστών και προσφύγων, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να φτάσουν στους προορισμούς που αναζητούν.

Τα μάτια στραμμένα από την μία στις διαπραγματεύσεις που μέρα με την μέρα βγάζουν και νέα μέτρα και από την άλλη στην Σύνοδο στις 17 του μήνα, που θεωρητικά θα δώσει λύσεις για το προσφυγικό.

Αν στην περιοχή των 420 μονάδων εικάσαμε πως έχει ένα πιθανό χαμηλό περιόδου, μιας και η Αγορά δοκίμασε το κάτω μέρος του καναλιού, αντίστοιχα πρέπει να προσέξουμε την ζώνη των 606 μονάδων. Θυμίζουμε πως ένας λόγος που η Αγορά ανεβαίνει με αυτή την ορμή είναι το rebalancing της Παρασκευής, μιας και οι αγοραστές των 280 εκατομμυρίων θα αγοράσουν ανεξαρτήτως τιμής ενώ συμπτωματικά έχουμε και λήξη συμβολαίων.

Οπότε η Αγορά, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να προσεχτεί μέχρι να δούμε αν οι αγοραστές μπορούν να συνεχίσουν την κούρσα. Ακόμα και αν είναι να γίνει κατοχύρωση του επιπέδου και κάποιος βρεθεί με σημαντική ρευστότητα στα επίπεδα αυτά, το πιο πιθανό είναι να βρει και πάλι την ευκαιρία να αγοράσει το επόμενο διάστημα, ενώ θα έχει δει με καλύτερες πιθανότητες, πλέον, να αλλάζει η μεσοπρόθεσμη τάση.

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σε διαδικασία συσσώρευσης με ανοδική τάση, κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Τα ζητήματα του εσωτερικού μετώπου και ιδιαίτερα οι διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές, συνεχίζουν με τη συνήθη αργή διαδικασία, με αναγγελία προόδου γύρω από το Φορολογικό, όχι όμως και το Ασφαλιστικό.

Προσδοκάται, ωστόσο, να αναγγελθεί η επίτευξη "κάποιας συμφωνίας" τις επόμενες ημέρες, ενόψει του δεδομένου ότι το τέλος της επόμενης εβδομάδος (27/3) συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών που συνιστά αργία για τους Εκπροσώπους των Δανειστών.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη επαναλαμβάνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή της Τουρκίας, που αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το Προσφυγικό, με την προσδοκία αναγγελίας κάποιας συμφωνίας που να είναι δυνατό να εφαρμοστεί και να είναι αποδεκτή από όλα τα Μέρη.

Ακόμη, στο τέλος της εβδομάδος θα ολοκληρωθεί και η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναδυόμενες Αγορές, με την προσδοκία κάποιων υπολογίσιμων νέων ροών λόγω του rebalancing (αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης) στους δείκτες, συντηρώντας έτσι κάποιες θετικές χρηματιστηριακές προσδοκίες.

Οι ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων των Τραπεζών, από κοινού με την οριστικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, αποτέλεσαν την πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη της οικονομικής ειδησεογραφίας. Επιδιώκοντας το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό θωράκισής τους, οι Τράπεζες εμφάνισαν υψηλές προβλέψεις με στόχο την δυνατότητα καταγραφής κερδοφορίας στα καθαρά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, καθώς ήδη αυτό συντελείται στα οργανικά αποτελέσματα του 2015.

Παράλληλα, η Τράπεζα Ελλάδος δημοσιοποίησε το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων που θα αναλάβουν τα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, αναγγέλλοντας ότι η αδειοδότηση των υποψήφιων Φορέων θα ξεκινήσει μετά την Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. Επομένως, η όλη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική κινητικότητα (αναθέσεις διαχείρισης /πωλήσεις NPLs) μετά το 1ο εξάμηνο.

Η Αγορά, ωστόσο, έχει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη που μπορεί να επαναφέρει τον Τραπεζικό κλάδο στις υπό εξέταση επενδυτικές επιλογές ( ακόμη και εντός του 2016), αν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων.

Στο διεθνές περιβάλλον, ο Μάριο Ντράγκι πέτυχε να αναγγείλει, με πειστικό τρόπο, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, προκαλώντας θετική διέγερση στις Διεθνείς Αγορές αλλά και έντονη μεταβλητότητα.

Ταυτόχρονα, η αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ε.Ε. για τον Ιανουάριο "δικαιώνει" όσους θεωρούν ότι είναι δυνατή η αποφυγή της ύφεσης, χωρίς να υπάρξουν πρόσθετες πολιτικές που θα περιλάβουν και τη συνεισφορά δημοσιονομικών μέτρων. Οι εξελίξεις λοιπόν (της Federal συμπεριλαμβανομένης το επόμενο διήμερο), εγγυώνται έντονες διακυμάνσεις στις Διεθνείς Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και στην Ελληνική, για το επόμενο διάστημα, αναμένοντας τα δεδομένα εκείνα που ίσως σηματοδοτήσουν ευκρινέστερα μια πιθανή τάση.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών στην Κίνα κινήθηκαν ανοδικά σήμερα, καθώς η ετήσια σύνοδος του κοινοβουλίου τελείωσε με μια σειρά από διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό Li Keqiang ότι η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά δεν κινδυνεύει από μια ανώμαλη προσγείωση. Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης, ο Λι είπε ότι ενώ οι πτωτικές πιέσεις στην οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται, δεν θα υπάρξει απότομη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όσο η κυβέρνηση ωθεί μπροστά με μεταρρυθμίσεις.

Με μικρή ώθηση από τη ροή των ειδήσεων στην ​​κατεύθυνση για τους επενδυτές, ο δείκτης CSI300 αυξήθηκε 0,5% στο τέλος της πρωινής συνεδρίασης, ενώ ο Shanghai Composite Index κέρδισε 0,1% και στο τέλος της συνόδου εμφάνιζε μεταβολή +0,2%. Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,5% στις 20.179,19 μονάδες αλλά αργότερα ανέβηκε στις 20219,7 με μεταβολή -0,34%, ενώ ο Hong Kong China Enterprises Index έχασε 0,9%.

Οι Ιαπωνικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά την Τετάρτη το πρωί καθώς κάποιοι μειώσανε τη  συμμετοχή τους πριν από την έκβαση της συνάντησης επί της πολιτικής της Federal Reserve των ΗΠΑ, ενώ η Sharp Corp. υποχώρησε από μια έκθεση που ανάφερε ότι η  Foxconn μπορεί να καθυστερήσει την συμφωνία της εξαγοράς της.

Εμπνεόμενος από την αδυναμία στη Wall Street, ο Nikkei υποχώρησε 0,5% στα μέσα των συναλλαγών του πρώτου μέρους. Αργότερα οι απώλειές του μεγάλωσαν και στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -0,83%.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η FOMC αναμένεται να παρέχει την πολυπόθητη σαφήνεια που χρειάζονται οι αγορές παγκόσμια προκειμένου να προχωρήσουνε με κάποια αίσθηση των  προθέσεών της.

Ο δευτερεύων δείκτης Topix για τις αεροπορικές μεταφορές ενισχύθηκε 1,3% με την Japan Airlines Co Ltd κερδίζοντας 1,7% και τις μετοχές της ANA Holdings Inc με άνοδο 0,6%.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix γλίστρησε 0,5% με όλους, εκτός 6 από τους 33 κλάδους του σε αρνητικό έδαφος στα μέσα των συναλλαγών του πρώτου μέρους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Υπάρχει προσέγγισή των δυο πλευρών, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχει δρόμος ακόμα, είναι πολλά τα ζητήματα, κυρίως για τα δάνεια των μικρομεσαίων και τα καταναλωτικά δάνεια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Σταθάκης, πάντως, συμπλήρωσε πως υπάρχει η βάση για προσέγγιση σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας προωθεί η κυβέρνηση, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Η παραπάνω απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνάντησης κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών, με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο προέβλεπε τον έλεγχο καταθέσεων, σε βάθος 10ετίας. Όσον αφορά τη Λίστα Μπόργιανς, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διαμηνύει ότι για την αξιοποίησή της θεωρείται καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να αποδεχτεί απαιτήσεις πέραν των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρουγκαλος, ο οποίος ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή Παρακολούθησης των ελληνικών διαπραγματεύσεων που έχει συστήσει το Ευρωκοινοβούλιο. Λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός σημείωσε ότι «έχουμε κατακτήσει, για λόγους, όχι μόνο διαφάνειας, αλλά και ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία».

Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το «κουαρτέτο» σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έλεγε αργά το βράδυ ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μετά από την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών. Όσον αφορά στο φλέγον θέμα της μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά funds, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την εξαίρεση από τη διαδικασία απόλυσης όλων των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Αύξηση κατά 13,9% κατέγραψε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΧαλκόρΧΑΚΟΡ+3,66% τη χρήση 2015, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 1.230,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.079,9 εκατ. ευρώ, το 2014. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών οφείλεται στον αυξημένο κατά 9,6% όγκο πωλήσεων, καθώς και στο βελτιωμένο μίγμα πωλήσεων, καθώς η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε χαμηλότερα, σε 4.952 ευρώ ανά τόνο έναντι 5.169 ευρώ ανά τόνο, το 2014.

Διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στην κερδοφορία ανακοίνωσε για το 2015 ο όμιλος Σαράντη.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, τα περιθώρια κέρδους ενισχύθηκαν, η καθαρή ταμειακή θέση διατηρήθηκε και το λειτουργικό κεφάλαιο κίνησης βελτιώθηκε. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου κατά το 2015 ανήλθαν σε € 278,76 εκατ. ευρώ συγκριτικά με € 248,44 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,21%, η οποία τροφοδοτήθηκε τόσο από οργανική ανάπτυξη όσο και από νέες προσθήκες στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Εντός της εβδομάδαςαναμένεται η έγκριση του σχεδίου βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, ΠΕΙΡ+5,81% όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΒΖ ΕΒΖ Γιώργο Λάντζα και εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών από ολόκληρη την Ελλάδα.

Είκοσι ένα βραβεία έλαβε ο Όμιλος ΟΤΕΟΤΕ+0,75% κατά τη διάρκεια της απονομής των Ermis Awards 2015. Ο ΟΤΕ ξεχώρισε κερδίζοντας 3 Gold, 11 Silver και 7 Βronze Ermis, στο θεσμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος και επιβραβεύει τις καλύτερες ιδέες επικοινωνίας και τις πιο αποτελεσματικές καμπάνιες. Τα 3 Ermis Gold αφορούν στο πρόγραμμα εσωτερικής επικοινωνίας για το λανσάρισμα της νέας ταυτότητας COSMOTE, στην ταινία «66 Χρόνια» και στη χορηγία της συναυλίας της Lady Gaga.

Την τοποθέτηση του Ρενέ Λάνγκεν στη θέση του γενικού διευθυντή Παρακολούθησης Έργων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠΟΠΑΠ+3,76% Α.Ε. Ο κ. Λάνγκεν αναλαμβάνει από σήμερα (15/3) τα νέα του καθήκοντα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατά 0,2% υποχώρησαν τον Φεβρουάριο οι τιμές χονδρικής στιςΗΠΑδεχόμενες πιέσεις από τον κλάδο των καυσίμων και των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των καυσίμων «βούλιαξαν» κατά 15% και των τροφίμων κατά 0,3%. Πτώση 0,6% σημείωσαν και οι τιμές των αγαθών. Αντιθέτως, το κόστος των υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητο.

Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο παρουσίασαν πτώση κατά 0,1% έναντι πτώσης 0,4% τον Ιανουάριο του 2016. Η πτώση των τελευταίων δύο μηνών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μειωμένη τιμή του αερίου.

Ομαδική αγωγή εναντίον της Volkswagen κατέθεσαν 278 θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι αξιώνουν αποζημίωση 3,3 δισ. ευρώ για το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων. Στο κείμενο της αγωγής αναφέρεται ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απέτυχε να δημοσιεύσει εγκαίρως τις πληροφορίες σχετικά με το πρόσφατο σκάνδαλο. Μεταξύ των εναγόντων περιλαμβάνονται επενδυτές από διάφορες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Δανία, ο Καναδάς, ηΓαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία κ.α.

Την περικοπή 448 θέσεων εργασίας στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής αναμένεται να ανακοινώσει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι περικοπές εντάσσονται στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του βρετανικού ομίλου, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Σημειώνεται ότι η RBS, για το 2016, έχει θέσει ως στόχο την εξοικονόμηση ακόμη 800 εκατ. στερλινών.

Την εξαγορά της γαλλικής Société des Produits Marnier Lapostolle SA ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία αλκοολούχων ποτών Davide Campari SpA, με το αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στα 684 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά της γαλλικής εταιρείας συνεπάγεται τη μελλοντική απόκτηση του 28,8% της Grand Marnier - παρασκευάστρια εταιρεία του ομώνυμου λικέρ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα