ΣΕΠΕ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 14:16
UPD:14:19
SHUTTERSTOCK

Η έρευνα, η οποία υπολογίζει τον βαθμό διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες, κατατάσσει την Ελλάδα στη 17η θέση μεταξύ 18 χωρών ανά τον κόσμο.

Την ανάγκη συγκρότησης εθνικής ψηφιακής στρατηγικής, ώστε η Ελλάδα να αναστρέψει το σημερινό έλλειμμα και να αποκτήσει ψηφιακό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕ, με αφορμή τις επιδόσεις της χώρας στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Density Index) της Accenture.

Η έρευνα, η οποία υπολογίζει τον βαθμό διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες, κατατάσσει την Ελλάδα στη 17η θέση μεταξύ 18 χωρών ανά τον κόσμο.

Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Ολλανδία, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη, τη Σουηδία να έπεται στην τρίτη θέση, τη Νότιο Κορέα να βρίσκεται στην τέταρτη και τη Μεγάλη Βρετανία να καταλαμβάνει την πέμπτη. 

Οι αναιμικές ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας αποστερούν από τη χώρα πόντους ανταγωνιστικότητας, καθώς, σύμφωνα με την Accenture, η αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας μπορεί να προσθέσει επιπλέον 1,36 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ των 10 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, με ορίζοντα το 2020.

Πάντως, αν και η χώρα στη συνολική κατάταξη ξεπερνά μόνο την Ινδία, στους επιμέρους πυλώνες - που μετρά ο Δείκτης - έχει διαφορετικά σκορ ωριμότητας, γεγονός που αναδεικνύει τα δυνατά σημεία, αλλά και τις αδυναμίες του ψηφιακού προφίλ της.

Ειδικότερα, ο Δείκτης, ο οποίος - μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) - αποτυπώθηκε πρώτη φορά για την Ελλάδα, αξιολογεί τις επιδόσεις σε τέσσερις πυλώνες οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι μετέχουν ισόποσα στη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας για κάθε χώρα.

Αυτοί οι πυλώνες αφορούν τη Δημιουργία Νέων Αγορών, τη Χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Παραγωγή, τη “Διαχείριση Επιχειρήσεων και τη Θεμελίωση ευνοϊκού Κανονιστικού και Ρυθμιστικού Πλαισίου. Όπως τόνισε η Digital Managing Director της Accenture, Αθηνά Κανιούρα, από το βήμα του Digital Economy Forum, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Digital Density Index για την Ελλάδα, μέσω του Δείκτη παρέχεται η δυνατότητα ποσοτικοποίησης της ψηφιακής εξέλιξης, με στόχο την καθοδήγηση προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών και των εταιρειών. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα