Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος η ανάκτηση των 580 μονάδων

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 11:06
UPD:11:21
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έντονα ανοδικά εκκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βάζει πλώρη για το τεχνικό όριο των 580  μονάδων. Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής, όσο και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,03% στις 577,68 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,63% στις 158,66μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 13,29 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, πτωτικά 10, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρά κέρδη κατά 5,39% στις 32,83 μονάδες, με τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η μετοχή της άλλωστε, ενισχύεται κατά 6,11% , ενώ η Alpha Bank καταγράφει άνοδο κατά 5,26% , η Τράπεζα Πειραιώς κατά 4,07% και η Eurobank κατά 6,09%.

Στο ταμπλό, κέρδη άνω του 3% εμφανίζει η μετοχή της Motor Oil, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ και ΔΕΗ να σημειώνουν άνοδο κατά 2,5%. Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 2% καταγράφει η μετοχή της Grivalia Properties.

Όσον αφορά την ΕΤΕ, τα εγχώρια οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 10,1% το δ’ τρίμηνο του 2015, αντανακλώντας τις πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες. Συγκεκριμένα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημιές 889 εκατ. ευρώ έναντι 195 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Στην Ελλάδα, οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 857 εκατ. ευρώ, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στα 34 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Όμιλος ΕΤΕ σημείωσε άνοδο κατά 3,5% στα καθαρά οργανικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν στα 524 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση κατά 2,7% στα 333 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ενεργητικό υποχώρησε οριακά κατά 1,8% στα 83,7 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 42,9 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκαν σημαντικά κατά 41,5% στα 7,071 δισ. ευρώ. Όσον αφορά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα δάνεια σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες (μη εξυπηρετούμενα) ανήλθαν στο 33,1%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου αναμένει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς ο  επικεφαλής του Euro Working Group Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ και τοποθετεί τη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους στις αρχές Απριλίου.

Εφ’ όσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές και οι εταίροι στη ζώνη του ευρώ θα συνεχίσουν να τη βοηθούν, δηλώνει και ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι υπήρξαν οπισθοδρομήσεις στην πολιτική διαδικασία, αλλά η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση ορισμένων βασικών οικονομικών προβλημάτων.

Είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία έως τις 25 Μαρτίου εκτίμησε από την πλευρά του, αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετά σημεία πρόοδος, έμειναν όμως και ανοιχτά ζητήματα, ενώ τα ραντεβού των δύο πλευρών θα συνεχιστούν όλη την βδομάδα, από την Τρίτη και μετά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιμέρους πλευρές.

H συζήτηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους είναι πιθανόν να γίνει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στις 15 Απριλίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουνάρας. Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 ore» σημείωσε «αποτελεί δέσμευση που ανέλαβε το Eurogroup στις 28 Νοεμβρίου 2012, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, εάν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, και εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα λάβουν ορισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί. Ελπίζω ότι οι εταίροι, αλλά και το ΔΝΤ, θα είναι σε θέση να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση, γιατί δεν επρόκειτο απλώς για μια υπόσχεση, αλλά για μια συμφωνία».

Στα 3,042 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2016, καθώς η μείωση των δαπανών και η αύξηση των εσόδων συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του δημοσίου. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2016, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, παρουσιάστηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο κρατικού προϋπολογισμού, ύψους 1,324 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 194 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για έλλειμμα 615 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα