+49,6% στις εξαγωγές προς Καναδά στο α' τετράμηνο

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005 16:46

Aύξηση 725,2% σε σχέση με πέρυσι, παρουσίασαν στο πρώτο τετράμηνο του 2005 οι εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου προς τον Καναδά, ανερχόμενες σε 2,6 εκατ. καναδικά δολάρια, έναντι 315.165 στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2004. Η αξία των εξαγωγών σε κομπόστα κατά το α' τετράμηνο παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων προς τον Καναδά.

Την ίδια στιγμή που το συμπύρηνο ροδάκινο προς κονσερβοποίηση οδήγησε ακόμη και σε αποκλεισμούς δρόμων εντός των συνόρων, η ελληνική κομπόστα ξαναβρίσκει τη θέση της στα ράφια των καναδικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο, το πρώτο τετράμηνο του 2005 ήταν γενικότερα θετικό, όσον αφορά τις εξαγωγές της χώρας μας: «το κατά παράδοση ελλειμματικό εις βάρος μας εμπορικό ισοζύγιο ξεκίνησε φέτος με πλεόνασμα περίπου 5 εκατ. δολ. Καναδά», υπογραμμίζεται σε σημείωμα του συμβούλου Α' ΟΕΥ, Χρήστου Αθανασόπουλου.

Αναλυτικότερα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα έφτασε στο α' τετράμηνο στα 47,5 εκατ. καναδικά δολ. (31 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 49,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Αντίθετα, οι εξαγωγές του Καναδά προς την Ελλάδα σημείωσαν σημαντική πτώση και διαμορφώθηκαν στα 42,8 εκατ. καναδικά δολ.(27 εκατ. ευρώ), μειωμένες κατά 48% σε σχέση με πέρυσι.

Πέραν του πλεονάσματος στο ισοζύγιο του α' τετραμήνου και του επταπλασιασμού των εξαγωγών κομπόστας, σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, κατά το α' τετράμηνο του έτους, η Ελλάδα εξήγε για πρώτη φορά φωσφορούχα λιπάσματα (και συγκεκριμένα διαμμωνικό φωσφορικό άλας).

Την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων στην καναδική αγορά κατέλαβαν τα είδη αλουμινίου (εξαγωγές ύψους 6,8 εκατ. δολ. Καναδά, αυξημένες κατά 91,2%) και τη δεύτερη οι επιτραπέζιες ελιές (4,8 εκατ. δολ Καναδά).

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα