Βίζερ: Τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου η συμφωνία Ελλάδας - θεσμών

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 13:44
UPD:14:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Σε συνέντευξή του σε αυστριακή οικονομική εφημερίδα ο Βίζερ απέκλεισε μία νέα συζήτηση για Grexit «καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια» (φωτογραφία αρχείου).

Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου αναμένει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς ο  επικεφαλής του Euro Working Group Αυστριακός οικονομολόγος Τόμας Βίζερ και τοποθετεί τη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους στις αρχές Απριλίου.

Όπως παρατηρεί ο ίδιος, αυτή τη στιγμή «οι συνάδελφοι» βρίσκονται στην Αθήνα και οι συζητήσεις για ένα αρκετά φιλόδοξο πακέτο θα διαρκέσουν περίπου μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, ενώ παράλληλα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την υπόσχεση των ηγετών της ΕΕ του Ιουλίου του 2015, για μία μείωση του χρέους.

Σε συνέντευξή του σε αυστριακή οικονομική εφημερίδα ο Βίζερ απέκλεισε μία νέα συζήτηση για Grexit «καθώς κανένας δεν εύχεται -ίσως σε αντίθεση με πριν από ένα χρόνο- μια τέτοια αστάθεια».

Σύμφωνα με τον Βίζερ, τον Απρίλιο θα γίνει η μεγάλη συζήτηση για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους και για το πώς η Αθήνα θα εκπληρώσει παράλληλα τους όρους του προγράμματος, και μάλλον στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, θα υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στους θεσμούς της ΕΕ και στο ΔΝΤ, και προς τούτο είναι απαραίτητες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Ως προς το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους, ο επικεφαλής του Euro Working Group αναφέρει πως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό και εξαρτάται από τον όγκο του ακόμη προς διαπραγμάτευση πακέτου των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι θα γίνει χωρίς ονομαστική διαγραφή χρέους, δηλαδή θα υπάρξουν κατά κύριο λόγο ελαφρύνσεις πληρωμών, επιμηκύνσεις χρόνου αποπληρωμής και μειώσεις επιτοκίων, ενώ σε πραγματική αξία θα υπάρξει μία σημαντική ανακούφιση των υποχρεώσεων αποπληρωμής.

Είναι ένα είδος τριγωνικής σχέσης, όπου οι θεσμοί της ΕΕ είναι ως προς την δημοσιονομική σταθεροποίηση αρκετά πιο φιλόδοξοι από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ πιο φιλόδοξες ιδέες ως προς το πώς θα συμβάλουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης στη μείωση του χρέους, προσθέτει.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα