Δεν άντεξαν την πίεση

Πτώση δεικτών υπό το βάρος του πετρελαίου
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2005 00:01

Μια δύσκολη εβδομάδα αποχαιρετούν οι Αμερικανοί επενδυτές, η οποία σηματοδοτήθηκε από τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ που κατέρριπταν οι πετρελαϊκές τιμές, δημιουργώντας κλοιό γύρω από τις μετοχικές αξίες.

Οι μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν και χθες σε αρνητικό έδαφος, έπειτα από τις απογοητευτικές προβλέψεις από την Dell -το μεγαλύτερο κατασκευαστή υπολογιστών στον κόσμο- και το νέο ρεκόρ -πάνω από τα 67 δολάρια- του μαύρου χρυσού. Οι μετοχές της Dell σημείωσαν ενδοσυνεδριακές απώλειες πάνω από 7%, παρασύροντας προς τα κάτω το δείκτη Nasdaq, ενώ οι ανησυχίες των επενδυτών εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου συνέβαλαν στην υποχώρηση του Dow Jones.

Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν μπόρεσαν να παραμείνουν στα ρεκόρ τριετίας κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο κατά την τελευταία συνεδρίαση και σημειώνοντας οριακές απώλειες, εξαιτίας των φόβων των επενδυτών μήπως οι τιμές-ρεκόρ στο πετρέλαιο πιέσουν προς τα κάτω τα εταιρικά κέρδη.

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης DJ Stoxx για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ενισχυμένος κατά 33%. Με τη σκιά του πετρελαίου πάνω από τις μετοχικές αξίες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακή υποχώρηση, κατά 0,3%, κλείνοντας στις 1.192,2 μονάδες. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης είναι ενισχυμένος κατά 14% από τις αρχές του έτους.

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες -κατά 0,6%- σημείωσε ο DJ Euro Stoxx 50, κλείνοντας χθες στις 3.333,1 μονάδες. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της British Airways, αφότου ο αερομεταφορέας ματαίωσε όλες τις πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου, εξαιτίας απεργιακών κινητοποιήσεων.

«Στην περίπτωση που το πετρέλαιο συνεχίσει να ανεβαίνει και την επόμενη εβδομάδα, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα είναι πιο έκδηλος, εν απουσία και σημαντικών οικονομικών εξελίξεων», εκτιμά ο Τζον Χέιδερλι της M&G Asset Management.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς η χαμηλότερη των προβλέψεων ενίσχυση του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του γιεν, ώθησαν τους επενδυτές να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. Ο Nikkei έκλεισε στις 1.245,13 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,01%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα