Για την Τρίτη ανανέωσαν το «ραντεβού» τους οι επικεφαλής των θεσμών και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε, δίχως να υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού - μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, όλα τα θέματα παραμένουν ακόμη «ανοικτά» και αναμένεται να τεθούν υπό αξιολόγηση εκ νέου την Τρίτη.
Μεταξύ άλλων εξετάστηκε το καθεστώς λειτουργίας και φορολογίας των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της μη φορολόγησης του ποσού του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
Όσον αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, αναμένεται να συζητηθεί την προσεχή Τρίτη.
Οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης, όπως επίκειται να παρουσιαστούν στους δανειστές, προβλέπουν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για μία τριετία και τη διατήρηση της προστασίας των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με όριο τα 500.000 ευρώ, των επαγγελματιών με όριο τα 250.000 και των καταναλωτών με όριο τα 20.000 ευρώ.
«Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τα "κόκκινα" δάνεια. Δηλαδή, τις προτάσεις που έχουμε κάνει για τις τρεις κατηγορίες δανείων που επιθυμούμε να παραμείνουν στις τράπεζες, την αναθεώρηση του νόμου Δένδια και το πρόβλημα των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν παράλληλα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες, καθώς και το πώς θα βελτιωθεί ο νόμος για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης ώστε να γίνει πιο λειτουργικός, οι οποίες πάντως θα είναι συμβατές με την πράξη της Τραπέζης της Ελλάδος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Όπως πρόσθεσε, «θέλει αποσαφήνιση και το φορολογικό καθεστώς, η διαγραφή οφειλών από τις τράπεζες, που σήμερα φορολογείται ως εισόδημα. Αυτό θέλει συμπλήρωση και ξεκαθάρισμα». «Το ίδιο ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών αυτών. Μέχρι την επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα έχουν λυθεί αυτά τα ζητήματα. Καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας, απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία», συμπλήρωσε.
«Σε αυτό το στάδιο θα λυθεί επίσης το θέμα των τριών κατηγοριών δανείων για τις οποίες επιθυμούμε εξαιρέσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια συζητάμε τα όρια που προτείναμε. Τέλος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας», πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του αναπτυξιακού νόμου
Ο αναπτυξιακός νόμος και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προβλέπει βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του γενικού γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη με τους εκπροσώπους των θεσμών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ήδη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το έχει παραδώσει στους θεσμούς με στόχο την κατάθεση του στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την ολοκλήρωση του συνολικότερου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του επόμενου διμήνου.
Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν οι παρατηρήσεις των θεσμών στις διατάξεις του νομοσχεδίου.