Οριακές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 11:00
UPD:11:01
SOOC/Nikos Libertas

Οριακές διακυμάνσεις εμφανίζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση και το νέο πακέτο - μέτρων της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,18% στις 565,13 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,21% στις 154,87 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,12 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 24 μετοχές, πτωτικά 16, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ήπια κέρδη κατά 1,86% στις 31,71 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν θετικά πρόσημα. Η Εθνική ενισχύεται κατά 0,85% , η Alpha Bank κατά 2,12% , η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,58% και η Eurobank κατά 0,66%.

Στο ταμπλό, πτώση άνω του 2% εμφανίζει η μετοχή της Aegean, ενώ στο 1,95% διαμορφώνονται οι απώλειες για την ΓΕΚ Τέρνα. Κατά 1,20% υποχωρεί και η μετοχή της Grivalia Properties. Στον αντίποδα, η Jumbo ενισχύεται κατά 0,82% και η ΔΕΗ κατά 0,31%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους ζήτησαν και επισήμως  οι επικεφαλής των θεσμών, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη της «Ν» στις 2 Μαρτίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη, βρέθηκαν οι αλλαγές στη φορολογία.

Η τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας, επισημαίνει από την πλευρά του, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών και την παροχή ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου ασφαλείας, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας από τον τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, μικραίνουν οι αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για την οριστική συμφωνία στο ασφαλιστικό, παρά τις αρχικές ισχυρές διαφωνίες των πιστωτών σε επιμέρους πλευρές των ελληνικών προτάσεων. Αυτή είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, μετά το αποτέλεσμα της προχθεσινής πρώτης συνάντησης του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των πιστωτών και εν όψει της αυριανής δεύτερης και κρίσιμης συνάντησης που θα καθορίσει ουσιαστικά το βασικό περιεχόμενο αλλά και τον χρόνο επίτευξης της συμφωνίας.

Στο μέτωπο των τραπεζών, αμετάβλητο στα 71,4 δισ. ευρώ παρέμεινε το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η διατήρηση του ELA αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στο μεταξύ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει τον δρόμο για εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες η Forthnet ΦΟΡΘ έχει εισέλθει σε φάση τακτικότερων επαφών με τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Alpha) και όπως εκτιμάται ο στόχος είναι να βρεθεί το κατάλληλο σχέδιο αναχρηματοδότησης των δανειακών της υποχρεώσεων, προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τον δανεισμό της.

Τέλος, τη δίμηνη αναστολή βεβαίωσης ή είσπραξης όσων προστίμων έχουν επιβληθεί από την Εφορία για μη πληρωμή διοδίων προτίθεται να ζητήσει από τις αρμόδιες ΔΟΥ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Απόστολος Αντωνούδης. Το δ.σ. της Εγνατίας Οδού επικαλείται την πρόθεση του υπουργείου Υποδομών να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση προστίμων που έχουν επιβληθεί για την μη καταβολή του αντιτίμου τελών διοδίων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα