Απώλειες στις εταιρείες λιανικής

Οι πιέσεις στη Wall Street παρέσυραν προς τα κάτω και την Ευρώπη
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:36

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ των επενδυτών μήπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις καταναλωτικές δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των βασικών δεικτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής, αφότου η Wal-Mart -ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής στον κόσμο- προειδοποίησε για υποχώρηση των κερδών τρίτου τριμήνου. Η υποβάθμιση των οικονομικών προβλέψεων της Gateway ευθύνεται για τις σημαντικές απώλειες που σημείωσε η μετοχή της εταιρείας, συμβάλλοντας σε αρνητικό πρόσημο για το δείκτη μετοχών τεχνολογίας Nasdaq.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.513,45 μονάδες (-1,14%) και ο Nasdaq στις 2.137,06 μονάδες (-1,38%).

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street παρέσυραν προς τα κάτω και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το κλίμα ευφορίας που επικρατούσε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και που είχε ωθήσει βασικούς δείκτες κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας.

Οι μετοχές εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης κατάφεραν να κλέψουν την παράσταση, έπειτα από φήμες περί πώλησης της Dow Jones, εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Σημαντική ήταν η άνοδος της Vivendi Universal, ενώ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και η μετοχή του ειδησεογραφικού ομίλου Reuters, μετά την ευνοϊκή αξιολόγηση από J.P. Morgan και Man Group.

O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε οριακές απώλειες, κατά 0,3%, κλείνοντας στις 1.188,7 μονάδες, χωρίς να καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Η ανατίμηση των πετρελαϊκών τιμών -με το «μαύρο χρυσό» να υπερβαίνει τα 66 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας απειλητικά το ιστορικό ρεκόρ- περιόρισαν τις μετοχικές αξίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε στενά όρια διακύμανσης.

Τα στοιχεία για την άνοδο του πληθωρισμού στη Βρετανία -στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997- συνέβαλαν στην υποχώρηση του δείκτη FTSE στο Λονδίνο, ο οποίος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στην αγορά του Τόκιο, με τον Nikkei να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα τετραετίας, χάρη στο ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές τεχνολογίας. Ο γενικός δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έκλεισε στις 12.315,67 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Αυγούστου, 2001.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα