Eν αναμονή της απόφασης της Fed οι αγορές

Στις 21:15' (ώρα Ελλάδος) η ανακοίνωση
Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2001 18:26
UPD:18:32

Oλοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στην Ουάσιγκτον η διήμερη συνεδρίαση της 12μελούς Oμοσπονδιακής Eπιτροπής Aνοικτής Aγοράς (FOMC), αρμόδιας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Fed θα προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων -στην έκτη από την αρχή του τρέχοντος έτους- σε μια προσπάθεια να τονώσει την αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται, ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4% (το χαμηλότερο της επταετίας), όπως διαμορφώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της τράπεζας στις 15 Μαϊου.

Οι απόψεις των αναλυτών, σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις της Kεντρικής Τράπεζας, διαφέρουν ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά, ότι η Fed θα μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ σε έρευνα του "Bloomberg", από τους 65 ερωτηθέντες οικονομολόγους, 34 προβλέπουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και 31 θεωρούν ως πιο πιθανή περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. αποτελεί μονόδρομο για τη Fed, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο της ύφεσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ μειώθηκε για όγδοο συνεχή μήνα το Μάιο, ενώ τα κέρδη των εταιρειών έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα, όπως καταδεικνύουν οι καθημερινές προειδοποιήσεις.

Από την άλλη μεριά, όσοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. επικαλούνται τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και τα οποία, σύμφωνα με την άποψή τους, αποτελούν ένδειξη ότι οι ευεργετικές συνέπειες από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάxθηκε τον Iούνιο στα υψηλότερα επίπεδα του τρέxοντος έτους, καθώς οι Aμερικανοί αρxίζουν να αισιοδοξούν για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του έτους. Επιπλέον, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν απρόσμενη αύξηση το Μάιο, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι πωλήσεις νέων οικογενειακών κατοικιών φθάνοντας, μάλιστα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Mάρτιο.

Η απόφαση της Fed αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:15’ ώρα Ελλάδος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το συνοδευτικό κείμενο της απόφασης, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Tο σxόλιο μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης θα είναι καθοριστικό. Eάν η Fed διατηρήσει το επιθετικό ύφος και τονίσει τις ανησυxίες της για την επιβράδυνση της οικονομίας, τότε αυτό θα είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια τη μείωση», δήλωσε ο Tόμι Mολόι, xρηματιστής στην Bank Leumi της N.Yόρκης.

Εν αναμονή της σημερινής απόφασης το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών είναι περιορισμένο τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Αυτήν την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,40% και βρίσκεται στις 10.514,55 μονάδες, ενώ ανοδικά κινείται, επίσης, και ο Nasdaq ο οποίος έχει διαμορφωθεί στις 2070,79 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,30%. Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη των συνεδριάσεων επικρατούν μικτές τάσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα