Συνεχίζεται η πτώση στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος οι μετοχές στη Wall Street
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2005 00:01
UPD:08:39

ΜΕ ΤΗΝ τιμή του πετρελαίου να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το ιστορικό ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετοχές στη Wall Street κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με εξαίρεση το δείκτη τεχνολογίας Nasdaq. Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών κερδών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οπότε οι μετοχικές αξίες περιορίσθηκαν σε στενά όρια διακύμανσης.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Google μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εκδώσει περισσότερες από 14,8 εκατ. μετοχές. Η εξασθένηση της Google παρέσυρε προς τα κάτω και το δείκτη τεχνολογίας Nasdaq.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.554,93 μονάδες (0,04%) και ο Nasdaq στις 2.136,08 (-0,42%).

Απώλειες -για έκτη διαδοχική συνεδρίαση- σημείωσαν οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών παρέσυρε προς τα κάτω τις μετοχές εταιρειών πετρελαίου.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland, αφότου ανακοίνωσε επενδύσεις στην Κίνα. Η RBS θα καταβάλει το ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο κοινοπραξίας για την απόκτηση μεριδίου 10% στην Bank of China με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 3,1 δισ. δολάρια. Η συμφωνία καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών μήπως η RBS -ο δεύτερος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ευρώπη- πληρώσει περισσότερα ή δεσμευθεί για μεγαλύτερες επενδύσεις.

Σε γενικές γραμμές ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε χθες σε χαμηλά επίπεδα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 0,3%, κλείνοντας στις 1.182,4 μονάδες. Ο FTSEurofirst έχει απομακρυνθεί κατά 1,4% από το ρεκόρ τριετίας που είχε σημειώσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Η JP Morgan διατηρεί αρνητική στάση για τις γενικότερες προοπτικές των μετοχικών αξιών εξαιτίας της άποψης ότι τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων θα αρχίσουν να απογοητεύουν, καθώς ασκούνται πιέσεις στα περιθώρια κέρδους από τα ακριβά καύσιμα. Παρ' όλα αυτά, η κερδοφορία των εταιρειών στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις προσδοκίες, σύμφωνα στρατηγικούς αναλυτές της JP Morgan.

Θετικό ήταν το κλίμα στην αγορά του Τόκιο, με το Nikkei να κλείνει μία ανάσα πριν από το ρεκόρ τετραετίας, χάρη στις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ιαπωνία θα προσελκύσει ξένους επενδυτές. Ο Nikkei έκλεισε στις 12.307,37 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα