Σε ρυθμούς… θεσμών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 11:06
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Την επικείμενη έλευση των θεσμών στην Αθήνα χαιρετίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βάζει πλώρη για την επίτευξη της ένατης συνεχόμενης ανοδικής συνεδρίασης.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.03), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,94% στις 570,30 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,36% στις 156,27 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 17,71 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 45 μετοχές, πτωτικά πέντε, ενώ ακόμη πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει έντονα κέρδη κατά 6,15% στις 31,12 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν θετικά πρόσημα. Η Εθνική ενισχύεται κατά 5,11% , η Τράπεζα Πειραιώς κατά 8,19% , η Eurobank κατά 10,72% και η Alpha Bank κατά 4,09%.

Στο ταμπλό, ξεχωρίζει η άνοδος της τάξης του 4% στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Εκ του σύνεγγυς ακολουθούν οι μετοχές των ΔΕΗ (3,73%), ΕΛΠΕ (3,20%), ΕΥΔΑΠ (3,26%), και Μυτιληναίου (3,19%). Στον αντίποδα, πτώση της τάξης του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Coca – Cola και Grivalia Properties.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ενδεχομένως σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών να βρίσκονται στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι». Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Κατά της σύνδεσης του προσφυγικού και της αξιολόγησης τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει έχει κάθε υποστήριξη για το προσφυγικό, η Γερμανία δεν θέλει να την αφήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα, όμως τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται γιατί είναι δύο διαφορετικά θέματα. Υπογράμμισε πάντως την πρόθεση η Αθήνα να στηριχτεί στο προσφυγικό ζήτημα.

Την επιστροφή των θεσμών επιβεβαίωσε εξερχόμενος του Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ επίσης συμφώνησε να επιστρέψει, παρά κάποιες διαφορές. «Συνεπώς, αναμένουμε τις περαιτέρω συζητήσεις, να ολοκληρώσουμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με το χρέος.  Είμαι βέβαιος ότι λογικοί  άνθρωποι, όταν κάθονται γύρω από το τραπέζι, θα βρουν μια λογική λύση» δήλωσε υπουργός.

Στα εταιρικά νέα, σε προχωρημένες συζητήσεις φαίνεται ότι βρίσκεται η διοίκηση της Μαρινόπουλος με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για χορήγηση νέου δανείου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα «κλειδώσει» η σχετική συμφωνία. 

Βάσει πάντα πληροφοριών, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η εξασφάλιση δανείου, το οποίο ενδέχεται, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Βασική επιδίωξη του ομίλου είναι μέσω της νέας γραμμής χρηματοδότησης να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης για την άμεση αποπληρωμή προμηθευτών. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να μην προχωρά σε «κούρεμα» των οφειλών του, αλλά να δρομολογεί τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου των υποχρεώσεών του.  Παράλληλα, αναμένεται ο όμιλος να προχωρήσει στη σύναψη νέων συμφωνιών με τους προμηθευτές, προκειμένου να ομαλοποιηθεί πλήρως η τροφοδοσία των καταστημάτων. 

Παράλληλα, δύο ξενοδοχεία της Εύβοιας, τα «Holidays in Evia» και «Eretria Village», κλείνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Το Εργατικό Κέντρο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας Εστία Α.Ε. «προφασιζόμενος οικονομικές οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς  και στο ΙΚΑ, καθώς και στη μη εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή» ανακοίνωσε ότι τα ξενοδοχεία θα κλείσουν. Το Εργατικό Κέντρο ζητεί την επαναλειτουργία τους, ενώ απαιτεί την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους των δύο ξενοδοχείων.

Το ξενοδοχείο «Eretria Village» είναι τεσσάρων αστέρων με 205 δωμάτια, ενώ το «Holidays in Evia» είναι τριών αστέρων με 334 δωμάτια. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Εύβοιας με εκπρόσωπο της Εστία Α.Ε., που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία. Στη συνάντηση ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας ότι οι δυο ξενοδοχειακές μονάδες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την ερχόμενη σεζόν.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα