Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2001 19:23

Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο εν όψει της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια και τις εκτιμήσεις του Αλαν Γκρίνσπαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αν και η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, οι απόψεις διίστανται ως προς το μέγεθος της επικείμενης μείωσης.

Δυσάρεστα, για άλλη μία φορά, ήταν σήμερα τα νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επικαλούμενες τις αρνητικές επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τη μελλοντική τους κερδοφορία.

Η γερμανική Βayer, η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στην Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας σχετικές φήμες προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές, ότι τα κέρδη της το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα είναι μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η ανταγωνίστριά της BASF.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", η γαλλική Alcatel σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των εργοστασίων της σε λιγότερο από 12 μέxρι το τέλος του 2002, έναντι 120 που ήταν πέρυσι σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών της. Oπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alcatel, Σερζ Tσουρούκ, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής εταιρειών-κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού να μειώσουν τις μεταποιητικές δραστηριότητές τους με σκοπό τη μείωση του κόστους και την προστασία τους από τις μεταβολές του τομέα.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.607,9 μονάδες (0,94%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.057,72 μονάδες (-0,65%), στη Ζυρίχη ο SMI στις 6.997,4 (-0,99%), στο Μιλάνο ο δείκτης MΙΒ 30 στις 36.524 μονάδες (0,45%) και, τέλος, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται στις 5.832 μονάδες μειωμένος κατά 0,27%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα